Actualizado 18/12/2008 19:11 CET

PGE.-El PP titlla "d'engany" els Pressupostos per a Balears i afirma la "incapacitat" d'Antich i Zapatero

MADRID, 18 de desembre (EUROPA PRESS)

El PP ha assegurat avui que l'aprovació final dels pressupostos generals de l'Estat per a 2009 suposen un "engany" per a Balears i demostren "la incapacitat" tant del president del Govern, Francesc Antich, com del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per atendre a les necessitats de les illes com revela el que no s 'hagi arribat als 600 milions anuals.

A la sessió plenària d'avui el Congrés dels Diputats es van aprovar definitivament els Pressupostos després que aquests van ser vetats al senat --concretament mitjançant una iniciativa d'ERC recolzada pel PP-- que va impedir la possibilitat d'incloure esmenes --ja sigui per les quals es van incloure en la ponència com les que es podien incorporar en el debat plenari-- per un import aproximat de 23 milions d'euros, segons van exposar els senadors de les Balears pel Grup Mixt.

La diputada del PP per les Balears, María Salom, va afirmar a Europa Press que segons la seva opinió els pressupostos aprovats "són un frau" i "no compleixen les expectatives" de la comunitat. Alhora va detallar que els mateixos suposen un "incompliment" de l'Estatut d'Autonomia i rebutja la possibilitat de destinar més inversions en ferrocarril, com revela el que no s'inclogués una esmena popular per signar un conveni de caràcter plurianual que podria haver portat a les illes a prop de 2.000 milions d'euros.

ESMENES QUE VA PRESENTAR EL PP

Durant la tramitació del Congrés, el PP va sol·licitar que la partida de 1.000 milions d'euros per al desenvolupament dels estatuts d'autonomia de les Balears i Catalunya servís perquè les illes poguessin arribar a una inversió pròxima als 600 milions d'euros, aspecte que va ser rebutjat.

També es va rebutjar durant la tramitació una esmena del PP que es procedís a la reversió dels terrenys militars de Sa Coma. A més, també es va denegar la inclusió d'una esmena en la qual se sol·licitava que Balears pogués rubricar un conveni ferroviari que millorés l'actual.

Entre les destacades es troba una partida de 10 milions d'euros per instal·lar en el menor termini possible el Sistema Integral de Vigilància Exterior a Balears, Canàries, Costa Mediterrània i Costa Atlàntica.

També es va rebutjar l'esmena perquè es demanava una partida pressupostària de 12 milions d'euros perquè l'Estat cofinancés els nous hospitals de Son Espases i Eivissa. Al seu torn, figurava una esmena per comprometre a la seva aprovació en el si de la Comissió Mixta de l'1% cultural la rehabilitació del teatre Born (Menorca), el teatre principal d'Inca o el teatre Pereira d'Eivissa, entre d'altres projectes.

Entre les esmenes parcials també es trobaven l'afegir una partida de 121.000 euros per sufragar els desplaçaments dels esportistes de les Balears, Canàries i les ciutats autònomes de Ceuta-Melilla.

Alhora es detallava una proposta per incrementar en 500.000 euros el plus d'insularitat als funcionaris de les Balears, amb la finalitat d'equiparar la seva retribució als de les Canàries. La Comissió de Pressupostos també va rebutjar les partides per a la realització de diverses obres en comissaries de la Policia Nacional per valor de 20 milions d'euros, entre la que es trobaven els casos dels centres d'Eivissa i Badia de Portmany.

Una altra de les esmenes destacades era la referent a pujar dos milions d'euros les partides dedicades a la requalificació integral dels destins turístics, projectes entre els quals es troba la reforma de la Platja de Palma.

Entre d'altres propostes també es va rebutjar l'esmena per reformar la Llei de Demarcació i Planta Judicial i l'instar al Govern que construís noves infraestructures judicials al país, entre els nous jutjats de Mallorca, Eivissa, Formentera i Ciutadella.

A més, també es van rebutjar diverses esmenes d'ERC per destinar inversions per als cossos policials i de bombers a Mallorca, així com una partida de 10 milions d'euros per començar la implantació del cos autonòmic a les illes, per a així donar compliment a allò disposat en l'Estatut d'Autonomia de les Balears.

ESMENES INCORPORADES

Tot i això, durant la seva passada tramitació al Congrés es van incloure a l'inicialment proposat un total d'un milió d'euros per a les illes per mitjà d'esmenes presentades pels socialistes per a equipaments de caràcter cultural.

A més, els diputats d'ERC al Congrés van incloure diverses esmenes que van ser transaccionades pel PSOE, com la que es refereix a la proposta de destinar 300.000 euros per a la construcció d'un centre soci-cultural de Pollença.

Les esmenes van ser transaccionades a la Comissió de Pressupostos de la Cambra Baixa i introduïdes en la ponència del projecte. Ahir el Congrés va donar el seu vistiplau i va remetre els PGE al Senat per continuar la seva tramitació.

Entre d'altres esmenes destaca la que es refereix a destinar 500.000 euros per a l'Obra Cultural Balear i 300.000 euros per a la compra del celler de cooperatui de Felatnix.