Representants del PP i Cs es reuneixen aquest dimecres per segona vegada per a tractar possibles pactes

Publicado 12/6/2019 10:45:08CET
PP y Cs empiezan las negociaciones en Baleares con "bastante sintonía" pero sin concretar acuerdos ni pactos todavía
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 12 Jun. (EUROPA PRESS) -

Representants del PP i Cs es reuneixen aquest dimecres per segona vegada al Parlament per a aconseguir possibles acords programàtics i pactes a diferents institucions, després dels resultats de les eleccions autonòmiques i municipals.

Per part del PP estaran presents el president regional de la formació, Biel Company, el secretari general, Antoni Fuster, i el president insular d'Eivissa, José Vicente Marí-Boso.

Des de Cs, assistiran el diputat electe Marc Pérez-Ribas, la secretària d'organització Joana Capó i el diputat nacional Joan Mesquida.

Cal recordar que després de la primera trobada entre aquestes dues formacions, que va tenir lloc el divendres passat, els representants de les dues formacions van sortir amb "bastant sintonia" però sense concretar pactes institucionals ni punts programàtics.

Fuster va celebrar que hi hagués "moltes coincidències" en els seus respectius programes electorals, "tant en política d'impostos, defensa del marc institucional i del país", entre altres aspectes.

Mesquida va informar que en la reunió s'havien tractat aspectes dels programes de totes dues formacions i que havien trobat "bastant sintonia". Entre altres assumptes, va marcar com a temes "irrenunciables" les "polítiques de família, la defensa dels autònoms i que no es pugin els impostos".

POSSIBLES PACTES

A les eleccions del passat 26 de maig, el PP va obtenir 16 diputats, quatre menys que els que va aconseguir en 2015; mentre que Cs va millorar els seus resultats i va passar de dos a cinc diputats -el que implica poder comptar amb grup propi a la Cambra-. No obstant això, la suma de PP i Cs al Parlament es queda lluny de la majoria necessària (30 diputats), que sí que aconsegueixen les forces d'esquerra.

Al Consell d'Eivissa, no obstant això, les xifres sí que obren la porta a un pacte de governabilitat: el PP va obtenir sis consellers i Cs un, i la majoria està en set. Si bé és cert que PSIB i Podem sumeixin també sis consellers, un acord incorporant a la formació taronja sembla poc probable. Un dia després de les eleccions, el conseller electe de Cs Javier Torres ja va avançar que "l'única cosa viable" per a ells és negociar amb el PP per a donar a Vicent Marí la presidència de la institució insular, ja que veuen a Podemos "a les antípodes a nivell ideològic".

AJUNTAMENTS

A priori, les xifres permeten un acord de governabilitat també a l'Ajuntament de Sineu -on el PP té cinc regidors i Cs un-.

En altres localitats, la suma de Cs i PP requeriria del suport del PI per a poder governar. És el cas de Sóller, on el PP va obtenir sis regidors i Cs un, i per a tenir majoria necessitarien al regidor del PI; Andratx -on El PI té tres regidors i és decisiu per a formar un govern tant a l'esquerra com a la dreta-; Sant Antoni de Portmany o Ses Salines.

Més complicat és el cas de Llucmajor, on hi ha un consistori molt fragmentat, amb nou forces amb representació. El PP té cinc edils i Cs té dos, per la qual cosa podrien aconseguir la majoria necessària si sumessin els dos de Vox i els de Llibertat Llucmajor.

Para leer más