Agro.- Zones rurals de Catalunya, Aragó i Balears impulsen la responsabilitat social empresarial

Actualizado: viernes, 4 diciembre 2009 16:12

El programa té un pressupost d'1,3 milions fins a 2012


BARCELONA, 4 Dic. (EUROPA PRESS) -

Un total de 18 territoris rurals de Catalunya, Aragó i Balears participaran en un projecte de gestió sostenible per impulsar la responsabilitat social empresarial (RSE) al camp. El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, va presidir a Barcelona la firma del conveni de col·laboració per començar aquest any la mesura.

El projecte Gestió Sostenible Rural preveu implantar polítiques de RSE a les empreses i entitats beneficiàries de les ajudes europees Leader, amb l'objectiu de fomentar una nova cultura empresarial en les organitzacions del mig rural.

Per a això, haurà jornades de sensibilització, formació en gestió empresarial avançada i tallers per a l'intercanvi d'experiències entre empreses. Segons les previsions, el projecte arribarà a 600 empreses de 13 grups d'acció local de Catalunya, tres de les Balears i dos d'Aragó.

Gestió Sostenible Rural es desenvoluparà en una primera fase entre els anys 2009 i 2012 amb un pressupost inicial d'1,37 milions d'euros, a finançar en el marc dels programes de cooperació interterritorial del Programa de la Xarxa Rural Nacional del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM).

Les empreses beneficiàries podran augmentar acords de cooperació empresarial i reduir costos, millorar la imatge de l'empresa i la seva competitivitat, i retenir el talent en el mig rural. Així, en el territori es fomentarà l'economia autòctona i es preservarà l'entorn natural, el que ajudarà a valoritzar la seva identitat social i cultural.

Les empreses tindran assessors per portar a terme bones pràctiques amb els treballadors, els clients, els proveïdors, el medi ambient i la comunitat. Entre les mesures, destaquen afavorir la contractació indefinida, tenir mitjans de comunicació interna accessibles a tots, respectar els límits de la jornada laboral i concedir permisos i excedències amb recuperació del lloc de treball a la volta.

Per als clients, el programa recomana informar sobre l'ús correcte dels productes i serveis que se subministren, complir amb els terminis de lliurament, invitar-los a conèixer l'empresa i primar la fidelització amb descomptes. També cal avaluar periòdicament als proveïdors i fomentar acords estables.

Aconsellen analitzar els consums d'aigua i energia per reduir la despesa, afavorir el reciclatge de residus, comprar a l'engròs per reduir el volum dels embalatges i comprar productes biodegradables o reutilitzables.

Llena ha defensat el paper dels agents proactius del món rural i dels grups d'acció local perquè són, ha dit, "intèrprets de les necessitats del territori", que van més enllà de gestionar els fons Leader. El conseller ha remarcat que el món rural és "més que una cosa simpàtica del cap de setmana" per als urbanites i ha advocat per donar-li valor perquè és qui produeix els aliments.