AMPL.- Alerten del creixent consum d'aliments de baixa qualitat a causa de la crisi i de l'augment de l'obesitat

Actualizado: miércoles, 25 marzo 2009 18:23

PALMA DE MALLORCA, 25 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de Balears (Codnib) va alertar avui de l'augment en el consum d'aliments de baixa qualitat que s'està produint a moltes llars a causa del seu baix preu de venda, una tendència "preocupant" ja que aquest tipus de productes tenen un escàs valor nutricional.

En declaracions a Europa Press, el president del Col·legi, Manuel Moñino, es va referir a 'l'Estudi sobre la prevalença d'obesitat en la població infantil i juvenil de Balears', que assenyala que el 19,3 % dels escolars té un pes superior recomanat per a la seva edat i un 9,3% és obès.

Segons aquest informe, els hàbits alimentaris s'allunyen de patrons saludables, ja que només un de cada tres presa més d'una fruita al dia i només un de cada quatre diu prendre una hortalissa o verdura diària, davant de les cinc recomanades.

Així, Moñino ha advertit cada vegada es consumeixen amb major freqüència, i no de manera esporàdica, els aliments preparats i baixos en nutrients. En aquest punt, ha assenyalat que si aquestes conductes alimentàries vénen determinades per la crisi les famílies haurien de tenir en compte que les fruites i hortalisses de temporada es poden adquirir també a preus assequibles.

Tot i això, va lamentar que els aliments rics en greix i sucre són un "hàbit cada vegada més habitual" en l'alimentació dels joves i nens, col·lectiu al qual va qualificar de "molt vulnerable a l'exposició" d'aquests productes ja que són "molt publicitats", i alhora ha indicat que els adults que mengen fora de casa també poden veure's afectats per un augment dels índexs d'obesitat per la "càrrega calòrica dels menús".

A nivell estatal, l'obesitat en la població infantil i juvenil es troba al 13,9% i la de sobrepès al 12,4%, cosa que representa el 26,3% de persones amb excés de pes. Així, únicament en dues dècades Espanya ha passat del 5% al 16,1% de nens -d'entre 6 i 12 anys- obesos.

Amb aquestes xifres, Espanya se situa com el segon país de la Unió Europa, per darrera de Malta, amb major percentatge de nens obesos o amb sobrepès entre els set i els 11 anys.

Per tot això, el president del Col·legi va recomanar ingerir més fruita i verdures en època de crisis ja que, segons ha assenyalat, menjar cinc racions no costa més de 0,7 euros. Així, ha apuntat que els productes frescos i baixos en greixos i sucres no tenen per què ser més cars tot i que ha reconegut que requereixen cert "temps de dedicació per planificar les compres i les menjades".

En aquest sentit, ha advocat perquè cada persona sigui "responsable de fer una elecció d'acord amb la nostra salut", així com "més selectiu" a l'hora de comprar, llegir la informació nutricional dels productes i elegir els que presentin un menor contingut gras i sucre.

A més, va aconsellar "no comprar per impuls", planificar les menjades amb una "antelació mínima", no improvisar i cuidar els aliments que els més petits ingereixen entre hores. En aquest sentit, ha recordat que el Col·legi participa, al costat de la Conselleria de Salut i Consum, en el projecte 'Food Pro-Fit' que posa a disposició de les petites i mitjanes empreses eines per a modifiquin qualitativament els aliments processats reduint l'ús de sal, sucre, a més de greixos saturades en els seus menjars.