AMPL.- L'Audiència Provincial de Palma absol als implicats en el cas Royaltur

Actualizado: viernes, 9 octubre 2009 20:52


PALMA DE MALLORCA, 9 Oct. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Provincial de Palma ha decidit absoldre als antics responsables de Banca March i de la immobiliària Alcàsser, Juan Piguillem García; Antonio Mascaró, Simón Galmés i Juan Bautista Llorens, del delicte d'estafa del qual havien estat acusats per part de l'empresari hoteler Jaime Moll, propietari del Grup Moll, que integrava les empreses Royal Resort i Royaltur.

Així, l'Audiència de Palma dóna 'carpetazo' al cas Royaltur, als jutjats des de 1993, absolent a tots els implicats de la responsabilitat civil reclamada en contra seu, i obligant a l'acusació particular, exercida per Jaime Moll, a pagar totes les costes processals.

Així, la sentència considera provat que mai hi ha hagut intenció dels quatre acusats per apoderar-se del patrimoni de Royal Resort, en perjudici dels seus accionistes, mitjançant l'engany, sinó que Jaime Moll tenia "absolut coneixement" del que se signava el dia 21 de desembre de 1993, quan va pactar la venda per 400 milions de pessetes de les seves accions.

Segons assenyala la sentència, la finalitat pretesa per la Banca March al celebrar el contracte era la de "substituir" a un deutor que no tenia capacitat econòmica per atendre als seus "milmilionàries deutes" per altres, Immobiliària Alcàsser i Geinsa, que van atendre "complidament els compromisos adquirits", propòsit que "res té de delictiu" i menys quan durant el desenvolupament del procés tots els interessats van participar amb els seus assessors legals i financers, donant-se als accionistes del Grup Moll, "l'única solució possible a la seva crítica situació financera", resa la sentència.

Alhora, l'Audiència de Palma considera que l'acusació particular ha fracassat en el seu intent d'acreditar que Galmés, Mascaró, Piguillem i Baptista van tramar la desaparició de la mercantil Royal Resort enganyant als seus accionistes perquè disposessin del patrimoni social en il·lícit benefici propi, l'agost de 1993, pel que procedeix la "lliure absolució dels acusats".

El judici pel cas Royaltur va tenir lloc els dies 7 i 8 del mes de setembre passat, després de la denúncia interposada per Jaime Moll contra els encausats, als quals feia responsables de desposeir-lo d'un patrimoni que en 1993 estava valorat en 36.000 milions de pessetes. L'acusació particular demanava sis anys de presó per a cada un dels encausats, mentre que la Fiscalia ha defensat que "no hi ha hagut delicte".

Per aquesta raó, tant el Ministeri Fiscal com les defenses van sol·licitar durant el judici la lliure absolució de Galmés, exvicepresident executiu de la Banca March; Mascaró, exdirectiu del banc Antonio Mascaró; Piguillem, expresident executiu d'Immobiliària Alcàsser, participada majoritàriament per Sa Nostra, i Baptista, exvicepresident d'aquesta empresa.

Tot i això, Moll, assistit pel lletrat Rafael Perera, ha defensat a cada moment que la immobiliària Alcàsser, que a començament dels noranta travessava dificultats econòmiques, va ordir una estratègia per obtenir el seu patrimoni, compost per 12 establiments i 9.000 llits repartits entre d'altres a Sa Coma, Muro, Palma i Jerez de la Frontera. Així, a començament dels noranta, el llavors màxim executiu de Banca March, Simón Galmés, va recomanar a Moll entrar en contacte amb l'empresa Alcàsser.

Es tracta d'un cas instrucció la qual, en mans de la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 5 de Palma, Ana San José, ha durat més de set anys, arran de la querella presentada per Moll per demostrar com els quatre acusats van desposseir-lo del seu patrimoni. En 1995 els processats van arribar a vendre el patrimoni de l'hoteler per 2.340 milions de pessetes, xifra molt inferior al seu valor real.