Una delegació balear viatjarà al Congo per conèixer de primera mà la tragèdia humanitària que té aquest país

Actualizado: miércoles, 21 enero 2009 20:05

PALMA DE MALLORCA, 21 de gener (EUROPA PRESS)

Una delegació balear encapçalada pel senador autonòmic, Pere Sampol, i el director general de Cooperació, Josep Ramon Balanzat, viatjarà dissabte que ve a la República Democràtica del Congo per conèixer de primera mà la tragèdia humanitària que té aquest país, víctima d'un conflicte armat que cada dia causa la vida de 1.200 persones i ja ha provocat el desplaçament de més de 100.000 ciutadans.

La delegació balear viatjarà a aquest país de l'Àfrica negra després de rebre una invitació del Govern congolès, en agraïment per la tasca feta pel Fòrum Internacional per a la Veritat i la Justícia a l'Àfrica dels Grans Lagos, organisme presidit per Juan Carrero, qui ha explicat avui en roda de premsa que durant el transcurs del viatge s 'entrevistaran amb el president del Congo, Joseph Kabila, i amb diverses organitzacions que lluiten per protegir a la població civil dels 'senyors de la guerra'.

Carrero va lamentar que el conflicte del Congo, un país en el qual conviuen 450 etnies, ha desaparegut dels mitjans de comunicació i de les agendes de la comunitat internacional, que han centrat la mirada en altres guerres més mediatitzades. En aquest sentit, ha subratllat que l'enfrontament violent que existeix entre diferents ètnies al Congo no explica la verdadera guerra oberta que hi ha en aquest país, un dels més rics del món en recursos naturals i, a la seva veu,z el que necessita més ajuda de la Unió Europea.

La verdadera causa que ha sotmès a la pobresa extrema i a la guerra continuada a aquest país, ha explicat el president del Fòrum, és la pressió que exerceixen importants lobbys empresarials de països occidentals, entre els quals es troben EUA i Canadà, per explotar les mines de coltán -material essencial dels telèfons mòbils- i altres recursos naturals. Així, ha remarcat que aquestes empreses emparen els atacs de miliacians rwandesos sobre la població civil del Congo a fi que aquest país "no pugui desenvolupar els seus convenis comercials per explotar els seus propis recursos".

En aquest sentit ha recordat que l'any passat un jutge de l'audiència nacional, el magistrat Fernando Andreu, va emetre una interlocutòria en el qual ordenava l'arrest internacional de 40 alts càrrecs del govern ruandès, marcant un precedent en l'ordre d'arrest a una administració en actiu, per estar directament relacionada amb el conflicte bèl·lic al Congo.

El senador Pere Sampol, per part seva, ha recordat que al senat va aprovar per unanimitat una moció en la qual sol·licitaven a l'ONU que els 17.000 cascos blaus que hi ha desplegats al Congo protegeixin a la població civil i que aquest organisme internacional garanteixi que el Congo, estat sobirà i lliure, controli lliurement els seus recursos i estableixi convenis amb els estats que consideri oportú.

El director general de cooperació va incidir, finalment, que l'objectiu del viatge és contribuir que la comunitat internacional focalitzi un altre cop la seva atenció en aquest país, les autoritats del qual han estat elegides legítimament.