Els serveis d'ocupació autonòmics volen adaptar les polítiques d'ocupació a les particularitats de cada territori


Barceló, Antich Y Toro.
EUROPA PRESS
Actualizado 28/4/2011 21:39:22 CET

PALMA DE MALLORCA, 28 Abr. (EUROPA PRESS) -

Els serveis d'ocupació de totes les comunitats autònomes s'han reunit a Palma per estudiar la nova Estratègia Espanyola d'Ocupació per als pròxims anys, amb la qual es pretén portar a terme "una reforma en profunditat" de les polítiques d'ocupació estatals per a, entre d'altres fins, adaptar-les a les particularitats de cada territori.

Amb aquest objectiu s'ha reunit a Palma la Comissió Tècnica de Directors Generals dels Serveis Públics d'Ocupació, a la qual han assistit els responsables dels serveis públics d'ocupació de les diferents comunitats i el director general del Servei Públic d'Ocupació Estatal, Antonio Toro.

Toro ha assenyalat en declaracions als mitjans que la Comissió està preparant una reforma de les polítiques actives d'ocupació que permeti mobilitzar el mercat de treball en el mitjà i llarg termini. Així, ha indicat que aquesta reforma ha d'estar orientada en dues direccions, d'una banda, a tractar de "personalitzar" les polítiques actives d'ocupació, tant per treballadors com per empreses, per adaptar-les a les "necessitats", "expectatives i possibilitats" de cada persona.

D'altra banda, ha apuntat que ha d'estar encaminada a especialitzar les polítiques actives d'ocupació a les particularitats i necessitats de cada comunitat. Toro ha destacat que la realitat del mercat laboral espanyol, compost d'un servei públic d'ocupació estatal i altres 17 autonòmics, permet oferir una major diversitat en les polítiques.

Toro ha subratllat que les polítiques d'ocupació estatals actuals daten de 1985, abans que les competències fossin transferides a les comunitats autònomes i fossin creats els serveis d'ocupació autonòmics. Per aquesta raó, ha incidit en la necessitat d'adaptar-les al sistema actual.

Cal recordar que el mes de febrer passat s'ha aprovat el Reial decret Llei de mesures urgents per a la millora de l'ocupabilitat i la reforma de les polítiques actives d'ocupació, el qual pretén preparar a les persones parades per a l'obtenció d'un lloc de treball.

Toro ha informat que des de l'aprovació de l'esmentat decret s'han posat en marxa ja dos programes, un orientat al foment de la contractació a temps parcial en empreses (especialment de persones joves i majors de 45 anys), i, l'altre (el programa Prepara't), a la formació d'aturats de llarga durada sense prestacions socials per possibilitar la seva incorporació a l'ocupació.

El director general del Servei Públic d'Ocupació ha incidit que aquest decret té la finalitat de reactivar l'ocupació en el curt termini, mentre que la reforma en la qual s'està treballant està més enfocada al llarg termini per adaptar el servei públic a les noves necessitats.

EN 2010 MÉS DE 62.000 USUARIS DEL SOIB

El president del Govern balear, Francesc Antich, ha expressat la seva "satisfacció" que la Comissió vulgui adaptar les polítiques d'ocupació a les necessitats de cada territori, i alhora ha agraït al Servei Públic d'Ocupació Estatal la seva col·laboració.

Antich ha dit que l'any passat el Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) va tenir un total de 62.442 usuaris de totes les illes, una xifra pròxima al doble de la registrada el 2008.

El cap de l'Executiu ha afirmat que les polítiques d'ocupació portades a terme pel SOIB en 2010 van suposar un esforç econòmic de més de 30 milions d'euros, que van facilitar la contractació d'unes 3.100 persones (més del 12,6% que en 2009).

Alhora, ha afegit que també es va incrementar el nombre d'orientadors del SOIB de vuit a més cent i que es va treballar en les beques d'ocupació de 452 euros. Antich ha assenyalat que el servei públic d'ocupació està negociant "empresa per empresa" per fomentar la contractació de persones inscrites al SOIB. En aquest sentit, ha afirmat que ja s'han signat més de quaranta convenis amb empreses de diferents activitats.