El Govern i el Col·legi de Veterinaris col·laboraran per controlar la triquinosi en les matances de porcs

Actualizado: martes, 10 noviembre 2009 18:24

PALMA DE MALLORCA, 10 Nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs; el president del Col·legi Oficial de Veterinaris de les Balears (COVIB), Ramon Garcia; i el president de la Federació d'Entitats Locals de les Balears (FELIB), Joan Ferrà, van signar avui un conveni de col·laboració que permetrà una major operativitat en el control de la triquinosi en les matances de porcs destinades al consum privat.

Les matances de l'espècie porcina que es consumeixen a nivell privat, constitueixen un indubtable interès social i cultural i estan molt arrelades a les Illes, però poden tenir conseqüències negatives, com les derivades de la triquinosi. Per aquest motiu, la Conselleria de Salut i Consum va aprovar, el mes de juny passat, un decret que va fixar l'obligatorietat d'una anàlisi triquinoscòpica preceptiva per detectar o descartar la presència de triquina en la carn de tots els porcs sacrificats per al consum privat.

El conveni subscrit avui estableix una sèrie d'obligacions per a cada una de les parts. Així, la Conselleria es compromet a distribuir fullets informatius sobre les matances domiciliàries i la triquinosi; facilitar i repartir material fungible per a la presa de mostres (borses i precintes per condicionar-les i identificar-les); elaborar i distribuir instruccions per a les mostres dels porcs sacrificats i publicitar el control de triquina a les matances domiciliàries mitjançant la pàgina web lasalutentot.org.

Per la seva banda, el COVIB ha adquirir les plaques de compressió per fer la triquinoscòpia directa i distribuir-les a tots els veterinaris col·laboradors. També ha de desenvolupar una eina informàtica per a la gestió del control de la triquina a Balears que prevegi la creació d'una base de dades de les anàlisis efectuats, la gestió en línia dels models de presa de mostres i dels informes de resultats; a més d'informar de la campanya i elaborar una georeferenciació de l'origen de la carn analitzada.

Finalment, la FELIP publicitarà aquest conveni entre totes les entitats associades a la federació i posarà a disposició de la Conselleria de Salut i Consum els seus mitjans de difusió i les seves instal·lacions, amb la finalitat de recolzar a la campanya d'informació del sacrifici i consum domiciliari per al consum domèstic privat.

NORMATIVA

El Decret que regula la pràctica del sacrifici de porcs per obtenir carns i productes derivats que es destinen al consum propi o del grup familiar immediat ha estat aprovat a Consell de Govern el passat dia 19 de juny. La norma estableix que la campanya de matances cal desenvolupar entre els dies 1 de novembre i 30 de març de l'any següent i són els ajuntaments els encarregats d'autoritzar, organitzar i desenvolupar la campanya en el seu terme municipal, i també d'informar a les persones interessades de l'obligació de fer l'anàlisi triquinoscòpics.

Alhora, també s'ha creat un Registre de Veterinaris Col·laboradors, adscrit a la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Salut i Consum, en què es poden inscriure els veterinaris que vulguin participar en el control sanitari de les matances. Els requisits són estar col·legiats, acreditar la disposició dels mitjans tècnics propis necessaris per fer la investigació de triquinas i acreditar una formació específica relacionada amb aquest àmbit.

Els propietaris dels animals han de lliurar les mostres de carn de cadascun dels porcs sacrificats al veterinari col·laborador, que les analitzarà actuant sobre la meitat de la mostra en un termini de dos dies hàbils. Si el resultat és negatiu, ha d'informar a la persona interessada i destruir les mostres sobrants, excepte que s'utilitzin amb finalitats científiques, didàctiques o d'investigació.

Quan el resultat de l'anàlisi de la primera porció de la mostra sigui positiu, el veterinari col·laborador ho ha de comunicar als serveis veterinaris oficials i a la persona interessada. Aquests serveis veterinaris oficials han d'immobilitzar de manera cautelar la carn i els productes derivats i derivar el cas a la Direcció General de Salut Pública per ratificar l'anàlisi. Si es confirma, Salut Pública declara la no aptitud de la carn i els productes derivats i ordena la seva destrucció.