Sanitat recorda que la gestió del Lazareto de Maó depèn del Consell de Menorca


Actualizado 5/7/2011 14:57:32 CET

MADRID, 5 Jul. (EUROPA PRESS) -

La gestió de la construcció fortificada del Lazareto de Maó, i la titularitat del qual correspon al Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat, depèn del Consell de Menorca, recorden fonts ministerials, en resposta a les crítiques que ha suscitat en les últimes hores l'estada a Menorca de Leire Pajín el cap de setmana passat.

Aquesta fortificació, que es remunta al segle XVIII I pròxima al port de Maó, és d'ús limitat a "tots els treballadors del Ministeri; no només als funcionaris", precisen en declaracions a Europa Press.

Si bé admeten que hauria d'estar obert al públic des del passat 15 de juny, segons estableix el conveni de col·laboració signat el 27 de març amb el Consell de Menorca per permetre visites guiades de la ciutadania al Lazareto, expliquen que el fet que encara no s'hi hagi produït és responsabilitat del Consell insular, tot i que precisen que la proximitat de les eleccions autonòmiques, i el conseqüent canvi de govern, han provocat que no s'hagi pogut executar l'esmentat acord encara.

"Això es portava reivindicant per la població des de fa molts anys a molts ministres, i Leire Pajín ha estat la primera en tots aquests anys que ha signat un conveni amb el Consell per obrir la residencial ús dels menorquins", puntualitzen.

Precisament, aquest dilluns el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà registrava una 'bateria' de preguntes parlamentàries per sol·licitar informació sobre per què el Lazareto de Maó encara roman tancat al públic general i on reclama al Govern que es pronunciï sobre si creu que és un "greuge comparatiu" que l'ús recreatiu de la zona es limiti només al personal del Ministeri de Sanitat. I, en aquest sentit, critica que "alguns poden gaudir de 16 dies de pensió completa al mòdic preu de 300 euros, trasllats en barca inclosos," durant el període d'estiu.

HAVIA PLACES LLIURES

Des de Sanitat expliquen que la seva gestió es realitza per concurs públic, de manera que s'estableix una llista de peticions sobre els dies que es vol ocupar. En aquest sentit, adverteixen que no sempre es cobreixen totes les places, tal com va ocórrer durant l'estada de Pajín i la seva família. I, afegeixen, l'estada dels pares ha estat pagada per la titular del ram al preu superior, que és el que s'estableix per a aquelles persones alienes al ministeri.

Alhora, recorda que tots els ministres de Sanitat, com màxims responsables, disposen d'una dependència que està "reservada sempre", i, de fet, ja ha estat utilitzada, comptant a Pajín, per cinc ministres. "Aquesta habitació és independent de la llista d'espera, està sempre reservada i poden anar tots els qui han estat ministres i els que són, ja que no s'usa per ningú que no sigui ministre", aclareixen.

Per la seva banda, la directora del comitè electoral del PSOE, Elena Valenciano, en una entrevista en RNE, recollida per Europa Press, ha qualificat de "bestiesa" que alguns mitjans de comunicació i polítics hagin volgut criticar-la per aquest assumpte ja que, segons ha recordat, aquest lloc ha estat utilitzat pels "funcionaris" i per altres ministres de Sanitat i que la ministra de Sanitat ha pagat la seva factura i la dels seus pares.

"És una persona que treballa molt, molt familiar i que va trobar un dia i mitjà de relax i això li ha servit per sortir en una bestiesa", ha recalcat. segons la seva opinió, aquest tipus de comentaris fan mal a la política i al periodisme i ha recordat que la ministra s'ha comportat com una ciutadana "normal" que, ha remarcat, és el que la "gent demana".