Tardà (ERC) es reunirà el dia 6 d'octubre amb el director general de la Policia per abordar les agressions lingüístiques

Actualizado: viernes, 25 septiembre 2009 16:52

Lladó comenta que si no es dóna solució a aquesta problemàtica "s'internacionalitzarà" el problema portant propostes a Brussel·les


PALMA DE MALLORCA, 25 Sep. (EUROPA PRESS) -

El diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha informat avui que el pròxim dia 6 d'octubre, a partir de les 09.30 hores, es reunirà amb el director general de la Guàrdia Civil i la policia, Francisco Javier Velázquez, per abordar la temàtica de les agressions lingüístiques a ciutadans.

Una reunió que "arriba tarda", tot i que pretén posar fi a aquesta problemàtica, revifada "un altre cop" --ja que "s'han denunciat amb anterioritat aquests fets", segons ha matisat-- després de l'agressió al mallorquí Iván Cortés a l'aeroport de Palma per part d'agents de la Guàrdia Civil el mes d'agost passat.

Així ho ha manifestat Tardà en roda de premsa a Palma, en què va incidir que el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha opinat que aquesta situació deu "acabar-se una vegada per totes", i alhora ha matisat (Tardà) que "per dignitat no es poden repetir aquests actes".

En aquest sentit, el diputat es va mostrar "esperançat" per aquesta reunió, i alhora ha valorat que si no s'arriba a acords "satisfactoris", defensarà una interpel·lació dirigida a Rubalcaba en pròximes sessions plenàries de la Cambra Baixa. Tot i això, ha valorat que "al Govern, ni al ministre, no crec que els interessi que els tirem plats al capdavant en aquest aspecte".

Així, va incidir que membres de la Guàrdia Civil, com els que van agredir al jove per dirigir-se a ells en català, "no són competents lingüísticament", i això "dificulta" la relació amb els ciutadans d'una Comunitat Autònoma en què conviuen, de manera oficial, dues llengües, amb les Forces de Seguretat de l'Estat.

Per la seva banda, el president d'Esquerra a Balears, Joan Lladó, ha valorat que "si no s'arribés a cap tipus d'acord", i malgrat la "predisposició i intenció" de l'Executiu central, "s'internacionalitzarà" el problema, elevant al Parlament Europeu propostes que "de veritat" acabin amb aquesta situació.

Sobre aquesta qüestió, ha assegurat que "ja estem cansats d'aquest tipus de discriminació", i alhora ha afirmat que "existeix una responsabilitat política sobre aquesta actuació per part de la Guàrdia Civil", a l'entendre que "en diferents ocasions" ja s'han posat de manifest aquest tipus de situacions, i "encara se segueixen succeint".

Alhora, i sobre aquesta qüestió, Tardà ha opinat que "més val treball discret i eficaç, que fer un teatre del conflicte" --a l'entendre que no és "necessari", en principi, elevar propostes a Brussel·les--, pel que ha advocat per celebrar la reunió i posar sobre la taula totes les solucions possibles.

"NORMALITZACIÓ MÍNIMA DE L'EXECUTIU"

En les seves declaracions davant dels mitjans, Tardà ha explicat que l'"única web" que està els idiomes oficials d'Espanya --castellà, català, gallec i euskera-- és la de l'Agència Tributària, el que, segons la seva opinió, posa de manifest que a l'executiu "la normalització és mínima", en entendre que no es "respecten" les diferents llengües.

En aquest sentit, ha matisat que "no es tracta que totes les URL del Govern estiguin en les quatre llengües oficials, sinó que, d'alguna forma, tinguin continguts en aquests idiomes, perquè tots els ciutadans tinguin les mateixes oportunitats" per accedir als continguts de les mateixes.

Així, i en relació "directa" amb aquesta agressió a Cortès, Tardà ha apuntat que cal que es "creuen convenis o es donin cursos de català" a aquells membres de les Forces de Seguretat que vagin a desenvolupar les seves funcions en autonomies amb doble oficialitat lingüística.