Actualizado 24/11/2008 19:49 CET

El Bloc presenta 15 esmenes als pressupostos generals de l'Estat valorades en més de 1.000 milions d'euros

Exigeix que Balears deixi d'aportar al Fons de Suficiència i reclama un conveni per construir el tramvia de la Badia de Palma

PALMA DE MALLORCA, 24 de novembre (EUROPA PRESS)

El portaveu del Bloc, Biel Barceló, ha informat avui de què el seu grup ha presentat un total de 15 esmenes als pressupostos generals de l'Estat per al 2009 amb "contingut econòmic i social" valorades en més de 1.000 milions d'euros, entre les quals destaca aquella que exigeix l'exempció de Balears de l'aportació al Fons de Suficiència, amb la finalitat de què el Govern disposi de 235 milions d'euros més per fer front als necessitats pressupostàries pròpies.

En una roda de premsa, Barceló va subratllar que una altra de les esmenes que seran presentades, a través del senador autonòmic de Balears, Pere Sampol, al Projecte de Pressupostos reclama un conveni interanual entre l'Estat i el Govern, dotat de 450 milions d'euros (45 milions per al 2009) per a la construcció del tramvia de la Badia de Palma, "en compliment de la promesa del president de l'executiu central, José Luis Rodríguez Zapatero".

Alhora, el Bloc reclamarà, a través de les seves esmenes, el "rescat" dels 331 milions d'euros pendents del passat conveni de carreteres, així com un increment de la dotació econòmica i de personal dels jutjats de Balears (3 milions d'euros), a causa que es troben "a la vora del col·lapse per la insuficient dotació de mitjans". A més, demanarà incrementar en 150.000 euros la dotació econòmica per a la Fiscalia Anticorrupció a les illes, "donat el volum de treball que se'n va acumulant".

D'altra banda, la formació nacionalista demanarà l'equiparació del plus d'insularitat pels funcionaris de les Illes Balears amb les Illes Canàries (3 milions d'euros) i la revisió salarial per als treballadors del sector públic segons l'IPC.

El Bloc també exigirà l'aplicació dels descomptes per al transport als residents no comunitaris i els seus familiars que "treballen, cotitzen a la Seguretat Social i paguen els mateixos impostos que els residents comunitaris".

D'altra banda, sol·licitarà la supressió dels articles que estableixen increments de les taxes aeroportuàries d'entre un 2 i un

5 %, ja que, segons la seva opinió, la crisi del sector aeronàutic que ha provocat la presentació d'alguns processos concursals, el cessament d'activitat de diverses empreses i la presentació d'expedients de regulació d'ocupació "aconsellen no encarir els costos del transport aeri fins que se superi l'actual situació econòmica".

Finalment, el Bloc presentarà una esmena perquè s'autoritzi el Govern espanyol a aprovar en els tres primers mesos de 2009 un crèdit extraordinari per afrontar el pagament de les cotitzacions socials que corresponen pels períodes de l'exercici sacerdotal o professió religiosa, realitzats per capellans i religiosos secularitzats.

COMPENSAR EL DÈFICIT HISTÒRIC D'INVERSIONS

Barceló va destacar que mitjançant aquestes esmenes, es compensarien "en part" el dèficit històric d'inversions que pateixen les illes Balears per part de l'Estat, i que aquest any, "encara que s'ha començat a corregir, continua deixant el nostre país per sota de la mitjana estatal en inversions per habitant".

Així, Barceló va apuntar que el contingut d'algunes d'aquestes esmenes té el suport de pronunciaments del Parlament, com l'exempció d'aportació al Fons de Suficiència o els descomptes per a residents no comunitaris, que, segons va recordar, també es va aprovar al senat a instàncies de Pere Sampol.