Actualizado 02/02/2009 15:59 CET

El Fons de Capitalitat de Palma preveu 25,5 milions d'euros per a la realització de 36 projectes

PALMA DE MALLORCA, 2 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Capitalitat de l'Ajuntament de Palma va aprovar avui una inversió del Fons de Capitalitat per a l'exercici 2009 de 25,5 milions d'euros per a la realització de 36 projectes a la ciutat. Alhora, a la reunió es va donar el vistiplau definitiu al seu reglament de funcionament i es va desestimar una al·legació del PP que sol·licitava la creació d'un consell assessor, a l'entendre que "no era una figura necessària".

En roda de premsa posterior a la sessió ordinària, l'alcaldessa de la capital balear, Aina Calvo, ha destacat avui que la Llei preveu la possibilitat que qui faci les "propostes d'inversió" sigui el mateix consistori i no l'executiu balear, tal com passava en els anys anteriors. Per aquesta raó, la trobada va comptar també amb l'assistència del president del Govern, Francesc Antich, de manera que es "va confirmar la inversió prevista i la voluntat de reconeixement i sensibilitat de de cara a l'autonomia municipal", ha remarcat Calvo.

L'alcaldessa va posar èmfasi en la importància que posseeixen aquests 25,5 milions d'euros per a la ciutat en un moment de crisis com l'actual, quantitat que, a més, se suma als 67,8 milions del Fons Estatal d'Inversions Locals i que situa al consistori palmesà en un "repte de gestió" però també en "les portes de transformació" de la ciutat que permetran millorar la dotació de serveis.

Alguns dels projectes previstos en la inversió són la reforma de Son Moix (1,9 milions), la construcció del Palacio de Congresos (1,47 milions), així com les inversions de millora en infraestructures (2,23 milions), i en vehicles de recollida i neteja (1,96 milions). Tot i això, Calvo també ha remarcat altres iniciatives com la construcció d'un pavelló esportiu en Son Oliva (1 milió), l'eix cívic Blanquerna-Santa Pagesa (1,25 milions) o la rehabilitació del Baluard del Príncep (més d'un milió d'euros).

Pel que fa a la desestimació als suggeriments presentades pels populars, l'alcaldessa ha indicat que "no era el moment de complicar més" el funcionament d'un consell social que ja és "bastant representatiu". Alhora, ha explicat que alguns dels projectes que preveu el Fons de Capitalitat ja figuraven l'any passat tot i que va incidir que això no suposa que s'hagi perdut la inversió, sinó que el seu sumaran les dues quantitats.

Aquest fet succeeix amb la rehabilitació de Can Serra i les Torres del Temperament (1,3 milions) ja que, per la seva dimensió, no es van executar el 2008 tal com eren previstos. Tots dos estan catalogats com Béns d'Interès Cultural en la categoria de monument.

Un dels projectes més destacats, la reforma de Son Moix, inclou l'adequació del pavelló multiusos, la construcció d'accessos per a vianants, vehicles i elevadors i pista esportiva, així com l'adequació a les actuals normatives urbanístiques i tècniques. Així, el projecte es finançarà, d'una banda, amb la partida prevista d'1,9 milions i, per una altra, mitjançant l'avançament de fons dels pròxims 15 exercicis que permetin, a través de la cessió de crèdit a una entitat financera, disposar dels 17 milions d'euros restants.

D'altra banda, cal destacar la creació de l'eix cívic Cotlliure-Blanquerna, que es correspon amb el tram del carrer Blanquerna situat entre les Avingudes i la plaça Santa Pagesa, ja que s'espera que la creació d'aquests ajudi a la potenciació de la vida de barri.

A l'àrea de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística es recullen altres actuacions com diferents projectes al Castell de Bellver, la reforma del teatre Mar i Terra, la rehabilitació de les Torres del Temperament i Can Serra o la reforma de la Sala Corba de s'Escorxador. En altres matèries destaquen diversos projectes com, entre d'altres, l'habilitació i posada en servei del poliesportiu Borja Moll, la creació d'una pista d'atletisme, la reforma i ampliació dels centres socials o l'eliminació de barreres arquitectòniques.