Actualizado 08/09/2008 20:17 CET

Futura eliminarà 600 llocs de treball i reduirà la seva flota d'avions a la meitat per afrontar el seu deute corrent

El president assenyala que es passarà de 1.200 a 600 treballadors i de 22 a 12 o 13 avions a l'estiu i 5 a l'hivern

PALMA DE MALLORCA, 8 Sep. (EUROPA PRESS) -

El president de l'aerolínia Futura, Román Pané, ha anunciat avui que la companyia eliminarà 600 llocs de treball, dels 1.211 existents actualment, i reduirà la seva flota d'avions a la meitat, de manera que passarà de 22 a 12 o 13 a l'estiu, mentre que mantindrà 5 a l'hivern, a causa que, segons va assenyalar, la companyia "no és capaç d'afrontar el seu deute corrent", a causa dels "problemes de la demanda i a l'increment del preu del petroli".

En una roda de premsa, després de mantenir una reunió de tres hores com el Comitè d'Empresa de Futura, Pané va explicar que la companyia ha decidit "protegir-se" en el concurs de creditors, després que el preu del combustible arribés a màxims històrics el juny i, sobretot, el juliol el que "ens ha destrossat els resultats de l'estiu, que són els que any rere any han compensat els resultats d'hivern que sempre són dolents".

Pané va assenyalar que Aviació Civil ha exigit a Futura que divendres que ve li presenti el Pla de Viabilitat que, segons va remarcar, serà consensuat amb els treballadors, si bé va insistir que preveurà una "reducció dràstica de la flota" i la retallada de la meitat d'ocupacions. Actualment, la companyia té 1.211 treballadors, dels quals 800 són fixos, mentre que entre 500 i 600 es troben a Balears.

El president de Futura ha afirmat que durant les negociacions, "caldrà buscar una fórmula imaginativa que permeti donar viabilitat a l'empresa, però sempre negociada amb els treballadors", de manera que va recalcar que "si no hi ha acord, no hi ha pla".

D'altra banda, el president de Futura va avançar que a partir de demà, l'aerolínia xàrter intentarà recuperar la normalitat i operar tots els seus vols, després que ahir decidís suspendre les operacions durant 24 hores, el que ha afectat a 8.000 passatgers que, segons va destacar, "ja han estat recol·locats".

LA DIRECCIÓ ESTÀ "ESPANTADA"

"Avui és un dia de trànsit i l'única raó per la qual ahir decidim parar l'operació durant 24 hores va ser per donar-nos temps d'organitzar i planificar l'operació de presentar un Pla de Viabilitat davant d'Aviació Civil", va subratllar, i alhora va admetre la direcció de la companyia està "espantada" amb la situació econòmica de l'empresa.

Pané va informar que durant el dia d'avui, Futura no operarà cap dels seus vols i va apuntar que la direcció va elegir dilluns per suspendre les seves operacions, a causa que és un dels dies en els quals menys passatgers es veuen afectats.

El president de Futura va destacar que la decisió de retallar llocs de treball no respon a la situació d'aquesta companyia, sinó a la situació del sector aeri, que, segons la seva opinió, haurà de fer un esforç "important per adaptar-se a un entorn que mai més tornarà a ser com en el passat". "És difícil de creure que una companyia digui que avui no té problemes", va sostenir.

Finalment, va revelar que el director de Recursos Humans de Futura ja s'ha posat en contacte amb la Conselleria de Mobilitat per informar-lo del concurs de creditors sol·licitat avui per a Futura International i Flyant, mentre que Gael "seguirà un procés separat, a causa que aquesta companyia està a Irlanda".