Actualizado 24/11/2008 20:54 CET

El Govern estudia si l'existència de dofins 'mulars' a Balears és compatible amb l'activitat pesquera

PALMA DE MALLORCA, 24 de novembre (EUROPA PRESS)

La Direcció General de Pesca, dependent de la Conselleria d'Agricultura i Pesca, està portant a terme uns estudis amb els quals es pretén ampliar els coneixements sobre el comportament dels dofins 'mulares', població a l'arxipèlag dels quals es calcula en 1.000 exemplars, i els seus hàbits per saber si pot ser compatible l'activitat pesquera a la zona amb la vida d'aquests mamífers.

Mitjançant comunicat, l'Executiu autonòmic va sostenir que amb aquests estudis es pretén minimitzar l'efecte sorgit de la interacció entre les activitats pesqueres i els dofins que, en ocasions, provoca el deteriorament de les arts pesqueres i la captura accidental dels mamífers.

En aquest sentit, destacar que un estudi desenvolupat per la Direcció General de Pesca va calcular que les pèrdues econòmiques combinades per pèrdues de captura i deteriorament de l'art de la pesca, en el cas dels pescadors artesanals, suposen una mitjana del 6,5% del valor total de la captura desembarcada.

Alhora, aquest departament treballa, des de l'any 2004, en un estudi que pretén crear un cens fotogràfic dels dofins que hi ha a Balears. Per aquesta raó, i amb la finalitat de registrar als mamífers que viuen en aigües interiors de les Illes, es treballa en la tècnica de la foto identificació.

Aquesta tècnica es porta a terme amb l'ajuda d'una embarcació amb la qual els investigadors s'aproximen als mamífers per aconseguir fotografies identificatives. Així, l'aleta dorsal dels dofins presenta un perfil posterior còncau que es mutila amb freqüència amb interaccions socials entre individus. El patró d'aquestes marques, juntament amb altres cicatrius dels animals, són pròpies i ajuden a identificar a cadascun dels individus.

A través de les observacions portades a terme pels tècnics de la Conselleria en tasques per conèixer el grau de fidelitat geogràfica dels dofins, els últims anys només s'ha registrat l'intercanvi d'un individu entre els catàlegs de dofins de la zona de Cala Ratjada i la zona d'Andratx, les dues localitats mallorquines, on, en aquest últim cas, ja hi ha un total de 140 animals identificats.

Aquest fet, juntament amb l'observació contínua de certs exemplars, són indicis d'una gran persistència temporal i geogràfica d'aquests mamífers a l'arxipèlag.