Govern, patronal i sindicats comencen les negociacions per evitar la vaga en el sector de la recollida d'escombraries

Publicado 9/9/2019 17:26:57CET
Galledes i borses d'escombraries.
Galledes i borses d'escombraries. - EUROPA PRESS - Archivo

   Els sindicats reivindiquen millores salarials i de seguretat laboral

   PALMA DE MALLORCA, 9 set. (EUROPA PRESS) -

   El Govern, els sindicats CCOO i UGT i la patronal d'empresaris de neteja viària Afelib han celebrat aquest dilluns la primera reunió per tractar diverses reivindicacions dels treballadors i evitar una vaga en el sector de la recollida d'escombraries.

   Aquesta reunió es va plantejar l'agost passat, quan es va anunciar un ajornament de la vaga, que de moment continua sense convocatòria.

   Per part de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball han assistit el gerent de l'Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral de Balears (Ibasal), Rubèn Castro, i la directora general de Treball, Virginia Abraham. També han estat presents representants de l'empresa Melchor Mascaró.

   Segons ha explicat a Europa Press el secretari general de la Federació de Construcció i Serveis de CCOO, Miguel Pardo, en aquesta primera reunió, els sindicats han volgut fer "una anàlisi del sector" i han reclamat millores salarials i de seguretat.

   Pardo ha assegurat que en el sector de la neteja viària hi ha "salaris miserables" i també ha denunciat la "falta de seguretat" per l'estat dels camions.

   Una altra de les reivindicacions dels sindicats és la negociació d'un conveni provincial que reguli el sector a les Illes, unifiqui criteris per a tots els treballadors i reculli les millores salarials. Segons CCOO, els representants de la Conselleria s'han mostrat d'acord que el sector necessita regulació i en la necessitat de donar seguretat als treballadors.

   Per a això, s'ha convocat una propera reunió per a l'1 d'octubre, a la qual també es convidarà a la Federació d'Entitats Locals (Felib) perquè es pugui començar a articular un conveni al costat dels ajuntaments de les Illes, que són els competents en matèria de recollida de residus.

   La vaga, de caràcter indefinit, estava prevista pel 22 d'agost, però va quedar en suspens a principis de mes en acordar-se la reunió que s'ha celebrat aquest dilluns. Si les reunions per negociar un conveni no prosperessin, "seran els treballadors els que decidiran què mesurades prendre", han precisat des de CCOO.

   Actualment, existeixen tres convenis d'empresa en el sector de la neteja viària a Balears, i la resta de treballadors es regeixen per acords amb els delegats sindicals.

Para leer más