El nou repertori d'artesania de Mallorca estableix cinc famílies addicionals, entre elles la d'Arts del Mar

Presentació del nou repertori d'artesania de Mallorca
CONSELL DE MALLORCA
Publicado 20/2/2019 16:37:31CET

PALMA DE MALLORCA, 20 Feb. (EUROPA PRESS) -

La Direcció insular de Turisme del Consell de Mallorca ha presentat aquest dimecres la seva proposta de renovació del Repertori d'Oficis Artesans (ROA), que estableix cinc noves famílies d'artesania, entre elles la d'Arts del Mar.

Segons ha informat el Departament d'Economia i Hisenda en una nota de premsa, la proposta s'elevarà al Govern per a la seva presa en consideració.

Es tracta de la primera revisió completa d'aquest compendi de professions artesanes des de desembre de 1985. El document inclou un total de 152 oficis i d'ells, 41 són nous o canvien de denominació.

A més, s'han presentat cinc famílies noves: Arts de la Mar, Arts gràfiques i paper, Arts Naturals, Fibres Vegetals i també la Interdisciplinària.

El document ha estat presentat pel conseller insular d'Hisenda i Economia, Cosme Bonet, la directora insular de Turisme, Paula Ginard, i la Directora General de Comerç i Empresa del Govern, Pilar Sansó.

L'objectiu d'aquesta renovació és millorar la competitivitat i fomentar el sector artesà. "Es tracta d'un sector de futur, innovador, sostenible i creador d'ocupació, que al seu torn manté les seves característiques intrínseques, creatives, patrimonials, culturals i de disseny propi", han assenyalat des del Consell.

En la presentació han estat també presents els representants de la ponència que supervisa i decideix les acreditacions artesanes de Mallorca, on participen mestres artesans de diferents gremis, de l'Escola de Disseny, de l'IDI i de la Federació d'Entitats Locals de Balears.

El conseller Cosme Bonet ha incidit que els artesans han estat "el centre de tot el procés" de renovació, destacant que s'han dut a terme reunions amb mestres artesans de cada família per analitzar "els oficis existents, les seves definicions i la proposta d'oficis nous". S'ha posat l'accent en els processos tècnics que fan que aquests oficis tinguin la consideració d'artesans.

Aquest esforç, segons Pilar Sansó, "acredita que els oficis que apareixen en aquest catàleg siguin artesans i potenciïn un producte de qualitat i diferenciador".

MODIFICACIONS D'OFICIS I FAMÍLIES

A més de les cinc famílies noves, el registre ha incorporat també un total de 45 nous oficis, mentre que altres 102 han quedat fora del catàleg perquè tenen una equivalència o bé, s'engloben en altres nous. Igualment, hi ha quatre famílies que ja no estan en el registre: la del Paper i del Cartró, de la Llum i de la Calor, de la Neteja i els Oficis Singulars.

En tots els casos, es mantindrà la denominació i tipus d'ofici a tots aquells artesans que ja tenen l'acreditació.

Contador

Para leer más