30 de maig de 2020
 
Publicado 5/3/2019 11:58:31 +01:00CET

El Parlament aprova una Declaració Institucional amb motiu del Dia de les persones desaparegudes sense causa aparent

El Parlament debat aquest dimarts la Proposta de Reforma del seu Reglament i la
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 5 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimarts de forma unnime una Declaració Institucional amb motiu del Dia de les persones desaparegudes sense causa aparent, que té lloc el 9 de mar, en la qual s'especifica que de les 20.000 denúncies per desaparició registrades a Espanya, més de 100 corresponen a Balears.

Així mateix, l'escrit assenyala que la desaparició d'una persona causa angoixa i incertesa en els seus familiars i una gran sensació d'inseguretat, que exigeix als poders públics dur a terme totes les gestions i utilitzar els mitjans necessaris per trobar a la persona absent.

Aquestes situacions requereixen celeritat en les accions, intercanvi d'informació i una actuació coordinada dels departaments implicats en la investigació. En aquest mbit són també fonamentals la cooperació, la coordinació i la collaboració entre les forces policials per a la investigació i cerca de persones desaparegudes, especialment en els supsits en els quals la desaparició no té una causa aparent.

El 10 de novembre de 2010 el Congrés dels Diputats va declarar dia 9 de mar com el Dia de les persones desaparegudes sense causa aparent. Així mateix, el 6 de febrer de 2013, el Senat va crear la Comissió Especial per a l'estudi de la problemtica de les persones desaparegudes sense causa aparent, les conclusions de la qual van ser aprovades el 12 de febrer de 2014.

El Parlament, conscient de la responsabilitat que tenen els poders públics en la investigació dels casos de desaparició de persones i per garantir que els familiars reben l'atenció que mereixen, ha acordat recordar que el 9 de mar és el dia de les persones desaparegudes sense causa aparent.

A més, s'ha acceptat mostrar la solidaritat a totes les famílies i associacions de familiars de persones desaparegudes, demanar al Govern que continu treballant la coordinació institucional i tenir en compte les recomanacions del Senat contingudes en l'informe de la Comissió Especial.