Actualizado 07/01/2009 15:27 CET

Un planetari mòbil recorrerà tots els municipis de Balears amb motiu de l'Any Internacional de l'Astronomia

PALMA DE MALLORCA, 7 Ene. (EUROPA PRESS) -

Un planetari mòbil recorrerà tots els municipis de Balears entre el pròxim març i el mateix mes de 2010, amb el qual es mostraran projeccions didàctiques acompanyades de rèpliques dels telescopis que utilitzava l'astrònom italià Galileu Galilei, dins les activitats organitzades per l'Observatori Astronòmic de Mallorca amb motiu de l'Any Internacional de l'Astronomia.

Així ho va assenyalar, en declaracions a Europa Press, el director de l'Observatori, Salvador Sánchez, qui va explicar que aquesta iniciativa es portarà a terme en els espais que els Ajuntaments habilitin per a això, i estarà composta per dues cúpules en les quals estaran instal·lades les rèpliques de Galilei així com altres telescopis més moderns per comparar la visualització entre les dues tecnologies.

Altres de les accions que oferirà l'Observatori serà un servei de telescopis remots perquè els centres educatius que ho sol·licitin puguin accedir a l'observació astronòmica mitjançant Internet, un projecte "emblemàtic" desenvolupat a nivell nacional amb el qual tant estudiants com professors i investigadors podran fer les seves observacions, segons va apuntar Sánchez.

Cap recordar que en 1609 Galileu Galilei va apuntar per primera vegada al cel amb un telescopi, i 400 anys després, en 2009, es commemora aquest fet amb el començament de l'Any Internacional de l'Astronomia (AIA), declarat en 2003 per la Unió Astronòmica Internacional (UAI), per la UNESCO, el 19 d'octubre del 2005, i per les Nacions Unides durant el seu 62 Assemblea General, celebrada el passat 19 de desembre del 2007.

Entre els objectius de l'AIA destaquen augmentar el coneixement científic de la societat, promoure l'accés al coneixement universal de les ciències fonamentals, fomentar el creixement de comunitats astronòmiques en països en vies de desenvolupament, o recolzar i millorar l'educació en Ciències.

En aquest sentit, les activitats de l'Any Internacional de la Ciència es realitzaran a tres nivells, com són el local, regional i internacional. Cada país tindrà un "node" nacional, constituït pels representants de tots els centres professionals i associacions d'aficionats a l'astronomia interessats en participar-hi.