Tarabini creu que els polítics han de ser "valents" i aplicar mesures d'inserció laboral d'immigrants

Actualizado 23/5/2008 20:49:52 CET

EIVISSA, 23 de Maig (EUROPA PRESS)

El president de la Fundació Gadeso, Antoni Tarabini, va instar avui els polítics de les illes a "ser valents" i a aplicar mesures eficients d'inserció sociolaboral d'immigrants "sense por al rebuig dels votants" amb la finalitat d'impedir que es produeixin a Balears conflictes similars als soferts a França fa poc.

Tarabini va exposar, en declaracions a Europa Press, que "és imprescindible que els governs tinguin en compte a aquesta part tan important de la població", que en el cas d'Eivissa supera el 20 % del seu gruixut, després de constatar un creixement del rebuig per part dels ciutadans de les illes a aquest col·lectiu en l 'última publicació de l'entitat.

Segons Tarabini, per a això el govern ha de comparar un ús racional dels serveis públics "que faci als ciutadans fugir d'aquesta sensació que es constata d'una falta de recursos sanitaris, socials i educatius".

Sobre aquesta qüestió va recordar que són molts els estrangers legals a les illes que "cotitzen a l'Estat i tenen idèntics deures que la resta de residents, tot i que en molts casos menys drets".

El president de Gadeso va recordar que l'enduriment de lleis europees aprovades en les últimes hores "que permeten que es retingui durant 18 mesos als immigrants en situació irregular i que se'ls prohibeixi l'entrada a la Unió Europea fins a cinc anys després de la seva repatriació", provocarà crispació al respondre a polítiques preocupants "molt pròximes al populisme".

Tarabini va lamentar que la percepció dels ciutadans de les illes es a dia d'avui "molt més negativa que fa cinc mesos, i pitjor considerablement que la recollida fa un any".

La crisi del totxo, sector que aglutina a un important nombre de treballadors forans que haurien perdut els seus llocs de treball, ha provocat segons va explicar l'expert que treballadors del sector espanyols, que també apressen la baixada d'ofertes, "els vegin ara com contrincants", causa per la qual va redundar en la necessitat de dotar-los d'una major atenció per a la seva reinserció laboral.

Avui es donaven a conèixer en la seva edició digital, l'últim informe de Gadeso on s'aborda la visió dels ciutadans de les illes de la població immigrant, que "en aquesta primera generació no es reprodueix ja que els estrangers es mostra agraïts amb la societat balear tot i que temorosos i insegurs".

Fugir del concepte d'immigrant unit al de delinqüent "és una tasca també de governs i mitjans de comunicació" ja que va apuntar "tot i que es donin casos també ocorren en altres sectors inclòs la política i no per aquesta raó estigmatitzem a tot un grup".

Des de Gadeso recorden que el rebuig ve sempre implícit al reporte econòmic de la població forana "només rebutjem als quals no tenen recursos de la mateixa manera que amb la població en risc d'exclusió social procedeixin d'on procedeixin". A és respecte va recordar les xifres fetes públiques amb Càritas a Balears que subratllen un increment del 14 % en el seu nombre d'intervencions en els últims mesos.