Publicado 23/01/2019 16:53CET

Vidal anuncia més de 800 casos de Xylella a Balears durant el Consell Agrari Interinsular

Imatge del Consell Agrari Interinsular
CAIB

El conseller ha detallat que l'ITS va finanar 20,3 milions d'euros a Agricultura

PALMA DE MALLORCA, 23 Ene. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicen Vidal, ha presidit aquest dimecres el cinqu i últim Consell Agrari Interinsular de la legislatura en el qual ha anunciat la detecció de 839 casos positius de Xylella a Balears.

En un comunicat, la Conselleria ha detallat que a Balears s'han detectat 839 positius de 7.249 anlisis a mostres de més de 300 espcies diferents. Per illes, 476 casos positius s'han detectat a Mallorca; 224 a Eivissa, i 139 a Menorca, mentre que a Formentera encara no s'ha registrat cap.

En aquest sentit, el director general d'Agricultura, Mateu Ginard, ha presentat els primers resultats de les proves de patogenicitat a 19 varietats de vinya i ha avanat que de l'estudi es desprn que el tipus de portaempelt influeix "de manera notria" en el comportament de la planta.

VIDAL "DEFENSA LA INSULARITAT" DAVANT LES NEGOCIACIONS DE LA NOVA PAC

D'altra banda, Vidal ha explicat el contingut de nova Política Agrria Comuna (PAC) després de la reunió que va mantenir dilluns passat al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Així, el conseller ha afirmat que "va defensar" la insularitat i les "particularitats" de l'agricultura a Balears a l'hora de negociar davant Europa la nova política d'ajudes al sector que, segons va explicar el ministre Luis Plans, no entrar en vigor abans de 2022.

Segons el conseller, "s'ha establert un calendari de treball on queden reflectides les necessitats, mesures i objectius que es marca la nova PAC" que posteriorment l'Estat haur de defensar a la Comissió Europea. En la mateixa línia, Vidal ha destacat que "la incorporació dels joves i una major visibilització de les dones en el sector" són elements que des del seu Conselleria volen abordar.

L'ITS HA FINANAT 20,3 MILIONS EN AGRICULTURA

D'altra banda, en el Consell s'ha anunciat que el sector agrícola ha rebut 20,3 milions d'euros procedents de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) relacionats amb la conservació del patrimoni, el manteniment del paisatge, l'agricultura ecolgica, la cooperació o les mesures contra incendis, entre d'altres.

També s'ha exposat l'estat dels pagaments i noves convocatries d'ajudes previstes des del Fons de Garantia Agrria i Pesquera (Fogaiba), així com també de les ajudes que preveu el Pla de Desenvolupament Rural (PDR). La conselleria ha recordat que Balears és la quarta comunitat autnoma en pagament, amb un 35 per cent dels fons corresponents al període 2014-2020, la qual cosa es tradueix en 52.234.893 euros.

Finalment, s'ha exposat el balan dels viatges formatius organitzats per al Servei de Millores Agrries i Pesqueres de les Illes Balears (Llavor) i les organitzacions agrries amb un total de quatre viatges portats a terme per diferents temtiques dirigits el sector boví lleter, de fruita i hortalissa, el sector apícola i els sectors oví i d'ametlla, amb 155 participants en total (20 de Menorca, 17 d'Eivissa i 118 de Mallorca).