La patronal detecta una reducció en la despesa que realitzen els clients, destacant la caiguda del 25 % en el consum de gelats
PALMA DE MALLORCA, 24 de setembre (EUROPA PRESS)
La restauració balear va facturar en el que portem d'any prop de d'un 5,5 % menys que en el mateix període del 2007, exercici que va ser rècord d'activitat en aquest sector, que espera concloure 2008 amb un descens general de l'entorn del 4,5 %, ja que encara no se sap el comportament dels consumidors en els mesos de setembre i octubre.
Segons va manifestar, en declaracions als mitjans al centre de Convencions Meliá Victòria, el president de l'Associació Empresarial de Restauració de Mallorca (CAEB), Antoni Mas, el que sí s'ha percebut amb claredat és una reducció del 'tiquet mitjà', la qual cosa, significa que més important que el descens en el volum de clientela va ser la quantitat mitjana que es van gastar els usuaris en els seus menjars.
I, dins aquest canvi, va destacar la caiguda del consum de gelats, que aconseguí el 25 % en el que portem del 2007, i que Mas va atribuir que els clients ho consideren un article superflu i, per tant, del qual es pot prescindir. Tot i que també es van donar altres contencions en la despesa, en capítols com la postres en general, el cafè i, fins i tot, "a vegades comparteixen els primers plats", va revelar.
Antoni Mas va realitzar aquest balanç de l'activitat de la restauració de manera conjunta amb el president de la Federació Espanyola d'Hostaleria (FEHR), José María Rubio, qui es troba avui a Palma de Mallorca per preparar el XIII congrés d'aquesta patronal, que acollirà la capital balear entre el 12 i el 14 d'abril de 2010, i que reunirà a més d'un miler d'empresaris del sector.
Els dos líders patronals van considerar que la restauració està "lleugerament" afectada per la situació de crisi econòmica, així com per la circumstància que aquest any la Setmana Santa de va celebrar el març, circumstància que suposa un menor activitat per a la indústria hostalera que aquells que se celebra l'abril i, a pesar del repunt de maig, l'activitat va tornar a caure per sobre del 3% a partir de juny, amb l'excepció dels restaurants de gamma alta.
Tota aquesta situació va tenir la seva ressonància a l'aspecte laboral d'aquest sector, en què no es van registrar en els últims mesos acomiadaments, però sí es va constatar que els treballadors es van incorporar més tard i acaben abans; amb la qual cosa, estan treballant menys, segons va admetre Mas, que, d'altra banda, va assenyalar que l'increment de preus en l'hostaleria balear serà inferior al de l'IPC, amb un 4% respecte el 5% previst per a l'índex de preus a finals de l'exercici.
PREMIS D'HOSTALERIA
En un altre sentit, Rubio va aprofitar per donar a conèixer la identitat dels professionals i empreses distingits en la segona edició dels Premis Nacionals d'Hostaleria, que la FEHR lliurarà el novembre, i que en aquesta ocasió recauran sobre els xefs Juan Mari Arzak, Ferran Adrià i Juli Soler, així com el diari El País i la companyia de begudes Mahou-San Miguel, entre d'altres.
Concretament, l'empresari de l'any serà josé luis solaguren, i, l'empresa de l'any, el grup Àrees; mentre que també rebran guardons McDonald's Espanya, el Cafè Gijón i els restaurants Ojeda (Burgos), Espanya (Lugo), la Sucursal (València), Río Grande (Sevilla) i l'Escola (Biscaia).