El Consell d'Eivissa mostrarà diversos jaciments arqueològics trobats a les obres de les carreteres

Actualizado: jueves, 14 febrero 2008 17:58

EIVISSA, 14 de Feb (EUROPA PRESS)

El Consell Insular d'Eivissa obrirà demà al públic els espais en els quals jeuen algunes restes arqueològiques que s'han trobat durant les obres d'excavació de les carreteres eivissenques i que es localitzen als voltants de Sant Jordi.

Així ho va explicar avui el conseller de Mobilitat d'Eivissa, Albert Prats, qui va dir que es tracta d'una política "ben diferent" a la qual, segons la seva opinió, va emprendre el PP durant l'anterior legislatura, i alhora va assegurar que els populars "van tenir una forma d'actuar sense respecte al patrimoni".

De fet, el conseller va criticar que durant l'anterior legislatura es van destruir la necròpolis de Puig d'a Valls i el jaciment en Can Pere Arabí. Per aquesta raó, Prats va matisar que des que va arribar a l'executiu insular es va acordar actuar d'una altra manera i va destacar la col·laboració del Govern balear.

Unes declaracions que van ser subscrites també pel director general d'Obres Públiques, Antoni Armengol, qui ha donat suport a l'afirmació del conseller sobre que els arquitectes "van tenir el poder per detenir les obres". D'aquesta manera, en cas d'una troballa patrimonial, aquests indiquessin la necessitat que es parin en els treballs, segons van desgranar els responsables del Govern i Consell.

UNA NECRÒPOLIS I DIVERSES RASES

Per exposar a la ciutadania els esmentats jaciments, Consell i Govern han organitzat les jornades de portes obertes que tindran lloc demà i dissabte, així com els dies 22 i 23 de la setmana que ve.

Les restes que podran ser visitats es troben als voltants de la rotonda de Can Fonoll. El primer, és una necròpolis musulmana de l'època medieval i actualment encara es troba en curs d'excavació.

En l'esmentat cementiri jeuen 67 tombes, totes elles en una posició superficial i que responen als típics enterraments de ritu musulmà, habituals a Eivissa fins a la conquista catalana de 1.235, va informar el director general de Patrimoni, Josep Maria López Garí, qui va afegir que tots els cossos estan orientats cap a la Meca.

L'arqueòleg també va destacar que la necròpolis serà coberta i reforçada perquè pugui ubicar-se sobre una part de la mateixa un vial de circulació que deu construir-se allà. Una actuació que farà que el jaciment torni al seu estat natural, sota terra, "perquè pugui investigar-se en el futur i no sigui destruït", va matisar.

D'altra banda, al costat de l'hipòdrom de Sant Jordi s'han localitzat unes rases de cultiu de vinya, que daten del segle I D.C. i, per tant, de l'època de l'Alt Imperi romà. "Aquestes rases es van cavar en intervals relativament uniformes", va informar el Consell.

Els arqueòlegs també han localitzat altres elements, com un pou per a l'extracció d'aigua dolça amortitzat en època bizantina, que demà divendres es podrà visitar des de les 09.00 a 13.00 hores i entre les 16.00 i les 18.00 hores.