Un expert en obesitat infantil alerta de l'augment d'hipertensió i malalties cardiovasculars en menors


Actualizado 9/4/2008 19:39:14 CET

PALMA DE MALLORCA, 9 Abr. (EUROPA PRESS) -

El cap del Servei de Pediatria del Complex Hospitalari Universitari de Santiago de Compostel·la (CHUS) i coordinador de la Unitat d'Investigació en nutrició, creixement i Desenvolupament Humà de Galícia, Rafael Tojo, va alertar avui de l'augment de problemes d'hipertensió i malalties cardiovasculars en menors, derivats de l'alimentació dolenta i el sedentarisme.

Així ho va donar a conèixer avui durant una conferència sobre 'Prevenció de l'Obesitat en Nens i Adolescents' que va tenir lloc en el Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (Comib), on va afirmar que l'obesitat, cada vegada "comença a edats més primerenques". Així, ho demostra el fet que, a Espanya, prop de d'un 30 % dels escolars tenen un pes inadequat, en concret, el 15 % pateixen obesitat i el 15 % sobrepès.

El doctor Tojo va alertar que l'obesitat infantil és una patologia comuna als països desenvolupats, segons va explicar, i va insistir que el fet que en els escolars ja es noti aquest augment de pes significa que "moltes malalties que es donaven en adults, es presenten més freqüentment en edat infantil", com és el cas de la diabetis tipus 2 i el fetge gras.

Alhora, Tojo va explicar que l'obesitat infantil no afecta només als òrgans vitals en la seva funció i estructura, sinó que també afecta a les emocions i les conductes, i produeix alteracions importants és la seva personalitat, en la seva autoestima i produeix aïllament dels altres nens, que no els consideren "iguals".

Així, tallar aquest problema, "arribar a mètodes de prevenció eficaces ha de ser una prioritat absoluta", va insistir Tojo, que va valorar les noves tecnologies, el sedentarisme i l'alimentació dolenta com els principals factors de risc.

"Es necessita una dieta millor, més exercici físic per cremar les calories i menys sedentarisme", va insistir, i, en aquest sentit, tota la societat deu implicar-se en una acció conjunta: la família, l'escola, els poders públics, els metges i les indústries d'alimentació i de begudes, que també han d'adoptar mesures correctores, ja que "això no es pot deixar per demà".

Segons va explicar l'expert, els pediatres, tenen un paper molt important en aquest assumpte, ja que durant tota l'evolució del nen també estan a la seva cura. Així, Tojo va assegurar que "els sanitaris hem de comprometre'ns amb aquesta patologia perquè produeix moltes altres malalties que avui són, en l'edat adulta, la principal causa de mortalitat."

Finalment, el cap de Pediatria de CHUS va alertar de la possibilitat de posar en perill la continuïtat del sistema universal i gratuït de salut que existeix a Espanya si aquestes patologies disparen els costos de la despesa pública.