PALMA DE MALLORCA, 25 de setembre (EUROPA PRESS)
La Federació Balear de Restauració, adscrita a Pimeb, va destacar avui que el descens de facturació en el sector en la Comunitat va ser d'entre un 20 i un 25% menys durant 2008 respecte al passat any.
Així ho va expressar la Federació en un comunicat, un dia després que el president de l'Associació Empresarial de Restauració de Mallorca (CAEB), Antoni Mas, considerés que la reducció de la despesa durant aquest període es va situar en el 5,5%.
Pimeb va remarcar que han constat aquest descens pròxim al 25% mitjançant 264 enquestes realitzades al llarg del 2008, especialment en els mesos de juny, juliol i agost.
Alhora, la Federació Balear de Restauració va subratllar que va haver un 20% menys de clients que surten a menjar fora de casa, sobretot els treballadors de la construcció, els qui eren uns dels principals clients dels restaurants amb menú, així com dels clients habituals de cap de setmana.
D'altra banda, Pimeb va posar èmfasi en alguns aspectes que "estan deteriorant el sector" com el "desorbitat" augment del cost de les matèries primes, el menor poder adquisitiu del turista o la morositat i el tancament de restaurants.
En les enquestes realitzades també es va posar de manifest que la crisi de la restauració balear va obligar als empresaris a proveir-se de personal procedent de la construcció, el que, segons va considerar Pimeb, "està originant la pèrdua d'imatge i qualitat en el servei".
Finalment, va remarcar que la desocupació, la disminució de la renda disponible de les famílies i l'enduriment del crèdit són altres factors que "estan posant al sector de la restauració en seriosos dificultats".
D'altra banda, un dels descensos més importants destacats per l'Associació Empresarial de Restauració de Mallorca ahir va ser la reducció del 25% en el consum de gelats. Segons Mas, això s'ha produït a causa que els clients ho consideren "un article superflu" i del qual "es pot prescindir".
Mas va considerar que la restauració està "lleugerament" afectada per la situació de la crisi econòmica, així com per la circumstància que aquest any la Setmana Santa es va celebrar el març, alguna cosa que suposa un menor activitat per a la indústria hotelera que aquells que se celebra l'abril i, a pesar del repunt de maig, l'activitat va tornar a caure per sobre del 3% a partir de juny, amb l'excepció dels restaurants de gamma alta.