Innova.-El CSIC està disposat a assumir qualsevol decisió que prengui Antich sobre el futur de la Fundació Caubet-Cimera


Actualizado 9/4/2008 21:53:27 CET

PALMA DE MALLORCA, 9 Abr. (EUROPA PRESS) -

El president de Consell Superior d'Investigacions Científiques, Carlos Martínez, va traslladar avui al president del Govern, Francesc Antich, que el CSIC està disposat a assumir qualsevol decisió que prengui l'executiu autonòmic al voltant al futur de la Fundació Caubet-Cimera, inaugurada el novembre del 2006, i dedicada a la investigació de malalties pulmonars.

Així ho va informar Martínez després de de mantenir una audiència amb Antich aquest matí en el Consolat de Mar, on va dir ser conscient del "malestar" que existeix en la Fundació després que el CSIC traslladés al propi president, mitjançant una missiva el mes de març passat, el descontentament general que existia en el si del Consell sobre la direcció i gestió científica de la Fundació.

El president de la major institució pública d'investigació a Espanya va manifestar a Antich que el CSIC manté una posició d'"obertura" per veure quin serà el futur de la Fundació que "tots volem". En aquest sentit, va opinar que la Fundació, en la posada en marxa de la qual va col·laborar el Govern de l'ex-president Jaume Matas, la UIB i el CSIC, hauria d'aspirar a convertir-se en un "mecanisme d'investigació transnacional en l'àmbit de la pneumologia".

L'objectiu de la Fundació, va recordar Martínez, era posar a treballar conjuntament a investigadors bàsics amb investigadors clínics en l'àmbit de la pneumologia i aquesta va ser una aposta en la qual "des del principi va participar el CSIC". És per aquesta raó que, va afirmar, "seguim interessats a col·laborar" per poder oferir als ciutadans solucions mèdiques als problemes de malalties pulmonars.

D'altra banda, Martínez va recordar que el CSIC té plena presència a Balears en quatre institucions d'alt nivell investigador com són el [Imedea] -que ha estat ampliat i dividit en dos centres mixtos en col·laboració amb la UIB-, la Fundació Caubet-Cimera i el Sistema d'Observació Costanera de les Balears (SOCIB), en què el Consell, va dir, "jugarà un paper fonamental" col·laborant amb el Govern i la Universitat.

A més, va ressaltar que el CSIC ha realitzat un gran projecte d'investigació sobre el canvi climàtic dirigit per l'investigador del [Imedea], Carlos Duarte, i en coordinació amb la Universitat Catòlica de Xile, de manera que el Consell ha creat un institut internacional a Llatinoamèrica d'anàlisis d'avaluació de dades sobre canvi climàtic pilotat per un investigador que treballa a Balears.

Per tot això, Martínez va transmetre a Antich la necessitat que Balears nom a un representant al comitè interterritorial del Consell en el qual són presents els responsables d'Investigació de totes les CA. Així, va recordar que el CSIC ha patit una transformació en aquests quatre anys que ha permès convertir l'organisme en una una agència estatal "més autònoma i més transparent", el que al seu torn li ha possibilitat adquirir "més presència internacional i majors taxes de competitivitat en la creació científica i en la participació d'Espanya en l'economia del coneixement".