Manera afronta la negociació del nou finançament amb l'objectiu de què es reconegui la població real de les Balears


Actualizado 19/5/2008 21:24:01 CET

PALMA DE MALLORCA, 19 de maig (EUROPA PRESS)

El conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, afrontarà demà la negociació en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), amb l'objectiu de què el nou sistema que es consensuï entre l'executiu central i totes les Comunitats Autònomes reconegui la població real de Balears i, per tant, ponderi l'augment demogràfic experimentat des de 1999.

Concretament, la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, que estarà presidida pel vicepresident econòmic del Govern, Pedro Solbes, traslladarà a les Comunitats Autònomes el calendari previst per a la negociació del nou model de finançament autonòmic, primer esborrany del qual ha d'estar llest abans del 9 d'agost, d'acord amb el fixat en l'Estatut de Catalunya.

Precisament, el president del Govern, Francesc Antich, ha afirmat avui que el calendari per a la reforma del model de finançament de les illes "va bé", si bé ha reconegut que demà no serà un dia per decidir res de manera definitiva, sinó que es coneixerà quina és la posició de l'Estat sobre aquesta qüestió.

D'altra banda, Antich va recalcar que durant les negociacions, l'executiu balear incidirà en què les illes són la regió "més perjudicada" pel sistema vigent, que, segons la seva opinió, està "castigant" a les illes en no tenir en compte l'augment demogràfic experimentat des de 1999, en passar de 750.000 habitants als més d'1 milió de residents el 2007, fet que suposa un creixement del 22 per cent.

Així, el president de l'executiu va anunciar la setmana passada que exigirà que en la revisió del model de finançament autonòmic es compensi a Balears, amb la finalitat de què aquesta Comunitat se situï en la mitja espanyola en el sistema d'aportació i recaptació de fons procedents de l'Estat i deixi d'estar a la cua del país.

En similars termes s'ha expressat durant els últims dies el conseller, qui estima que ara mateix "urgeix" una discussió "profunda" al voltant de la reforma del sistema de finançament a fi de reconèixer a l'arxipèlag balear "en igualtat de condicions" que la resta de Comunitats. "El Govern no permetrà que es produeixin retards en aquest procés, ja que Balears rep un pèssim finançament, pitjor fins i tot que el de Catalunya", va sentenciar.

Per la seva banda, la presidenta del PP balear, Rosa Estarás, advoca per la posada en marxa d'un nou sistema de finançament "ambiciós" que vagi "més enllà" dels 200 milions d'euros més que li correspondria rebre a les Illes per part de l'Estat en funció de l'augment poblacional registrat des de 1999. Així, sosté que cal preveure l'increment de la població i les singularitats específiques de la insularitat, perquè, segons la seva opinió, Balears necessita que s'acabi amb el "maltractament" inversor en què l'actual sistema de finançament ha sumit a la Comunitat.

En aquest sentit, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar en el Senat, en resposta a una pregunta formulada pel senador autonòmic de les Balears, Pere Sampol, que l'executiu manté els seus compromisos amb les illes per millorar el seu sistema de finançament perquè deixi de ser un dels territoris més perjudicats per l'actual model de finançament.

NOU SISTEMA DE FINANÇAMENT A PARTIR DE 2009

Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha confiat en què el nou sistema de finançament entri en vigor el 2009 i ha remarcat que el model que s'acordi "serà per a tots".

Així, el Ministeri d'Hisenda ha avançat que ja han començat els primers contactes "informals" amb les Comunitats Autònomes per acostar posicions, amb la intenció que abans del 9 d'agost estigui perfilat el nou model perquè pugui tramitar-se al parlament després de l'estiu i entri en vigor l'1 de gener de 2009.

Alhora, després de la reunió de demà del Consell de Política Fiscal i Financera, Zapatero mantindrà dimecres que ve al palau de La Moncloa una trobada amb tots els presidents de les Comunitats Autònomes socialistes per negociar el nou model de finançament, cosa que aquest matí va ser titllat de "bastant sectari" per part del parlamentari popular Antoni Serra.

Respecte a n'aquesta trobada, la portaveu del Govern, Margarida Nájera, ja ha subratllat que Balears no manté "converses prèvies ni aliances alienes" amb altres Comunitats Autònomes amb característiques similars a les illes per negociar amb l'executiu central el nou sistema de finançament i, en aquest sentit, ha dit que Antich defensarà únicament els "interessos de l'arxipèlag".