El nou 'Atles Geogràfic de Balears' fomentarà els valors de l'autogovern entre 43.000 alumnes de Secundària


Actualizado 19/5/2008 16:41:10 CET

Galmés destaca que Educació per a la Ciutadania informarà del fet autonòmic, la defensa del patrimoni i el desenvolupament sostenible

PALMA DE MALLORCA, 19 de maig (EUROPA PRESS)

El president del Govern, Francesc Antich, i la consellera d'Educació i Cultura, Bàrbara Galmés, van presentar avui el nou 'Atles geogràfic i històric de Balears', iniciativa dirigida a commemorar els 25 anys de l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia balear i amb la qual es pretén inculcar els valors de l'autogovern entre 43.000 alumnes d'Educació Secundària de centres públics, concertats i privats de les illes.

Així ho va manifestar durant l'acte Antich, qui va recalcar la necessitat també de fomentar el respecte pel patrimoni artístic i cultural de Balears mitjançant aquesta obra, a més de conèixer "qui i com som". Amb aquesta publicació, l'executiu autonòmic pretén que els joves "vulguin la terra i prenguin consciència de comunitat", un missatge que, segons va recalcar, han de difondre administracions i institucions públiques.

Es tracta d'un material didàctic editat conjuntament per l'Institut d'Estudis Autonòmics i la Conselleria d'Educació i Cultura, i elaborat per Pau Bibiloni i Celso Calviño. En concret, conté dades, mapes i il·lustracions sobre la geografia, la realitat social i econòmica, les institucions i la història de l'arxipèlag, presentats de manera senzilla i atractiva als ulls dels estudiants.

Per la seva banda, Galmés va ressaltar que els alumnes d'ESO de les illes rebran informació actualitzada sobre la Comunitat Autònoma, amb un valor pedagògic "indubtable". Segons va considerar, els estudiants han de conèixer les competències de les institucions de la regió, com a base perquè prenguin consciència dels drets, deures i llibertats dels quals disposen.

"Son els valors democràtics que propugna l'actual sistema d'ensenyament", va agregar la consellera, qui ha afirmat que aquests també seran traslladats als alumnes a través de l'assignatura Educació per a la Ciutadania, que s'implantarà el pròxim curs i els informarà del fet autonòmic, els seus drets, la defensa del patrimoni, l'aposta "decidida" pel desenvolupament sostenible, el foment del diàleg intercultural i la defensa de la identitat "plenament integradora".

Cal assenyalar que l'atles té textos introductoris d'Antich i Galmés, així com amb un pròleg de l'expert Miquel Sbert; tot i que la majoria dels continguts van ser redactats per Pau Bibiloni i Celso Calviño, que han dirigit el treball sobretot a alumnes d'ensenyament secundari de les illes.