El Parlament rebutja demanar a l'Estat desenvolupar el REB ja que "la prioritat" actual és la reforma del finançament

Actualizado: martes, 10 febrero 2009 18:57

El PSIB demana al PP que clarifiqui de "forma coherent" la seva posició sobre el nou model fiscal i reconegui "el que s'ha avançat" en els últims mesos

PALMA DE MALLORCA, 10 de febrer (EUROPA PRESS)

El Parlament ha rebutjat avui, amb set vots a favor del PP i nou en contra de PSIB, Bloc i Grup Mixt, reclamar a l'Estat que desenvolupi la nova llei del Règim Especial Balear (REB) en el termini màxim d'un any, tal com han sol·licitat els 'populars', a l'al·legar que ara mateix "la prioritat" radica a aconseguir la reforma del sistema de finançament, pel que seria "contraproduent utilitzar la qüestió del REB per desviar l'atenció sobre la millora del model fiscal".

Durant la defensa de la Proposició No de Llei que va presentar sobre aquesta qüestió l'oposició durant la Comissió d'Hisenda i Pressupostos, el diputat popular Santiago Tadeo va recalcar que l'actual conjuntura econòmica fa necessari posar en marxa el nou REB en el període màxim d'un any tenint en compte la insularitat, el que segons la seva opinió beneficiarà a les empreses i assegurarà "solucionar els desequilibris que produeix la insularitat".

Un altre dels punts previstos en la Proposició i que per tant també ha estat rebutjat, és la necessitat de negociar amb l'Estat i aconseguir que les inversions a les illes constitueixin, com a mínim, la mitjana nacional en termes per càpita, d'acord amb allò establert a l'Estatut d'Autonomia, i que suposaria percebre uns 600 milions d'euros "en lloc dels 300 actualment pressupostats".

Tadeo ha demanat alhora que el Govern exigeixi a l'executiu central el cobrament dels convenis pendents, com el de carreteres -que puja a 333 milions d'euros- o el ferroviari, ja que mitjançant el Pla Estatal d'Infraestructures a Balears li corresponen 2.069 milions respecte dels 440 que s'han anunciat.

"Ara mateix tremolen aquestes tres qüestions", ha considerat el parlamentari del PP, qui respecte al finançament va manifestar que "l'única música que es constatava des de l'Estat era el reconeixement d'allò perjudicades que estan les illes en matèria fiscal, però no que les xifres fossin les adequades".

Davant d'aquestes reivindicacions, el diputat del grup socialista, José Luis Carretero, va recalcar que "no és bo" barrejar el finançament amb la implantació del REB i ha apuntat la necessitat que el PP clarifiqui de "forma coherent" la seva posició respecte a la reforma del model de finançament i reconegui que "s'ha avançat i no poc" en els últims mesos respecte a aquesta qüestió.

Mentrestant, el portaveu parlamentari del Bloc, Biel Barceló, va manifestar que el REB és "importantíssim" però en la mateixa línia ha considerat "contraproduent" utilitzar aquest assumpte per desviar l'atenció sobre el finançament. "Una vegada solucionat el tema fiscal, haurem de posar-nos mans a l'obra en el desenvolupament del REB", ha afegit Barceló, qui ha considerat alhora que "no té molt sentit instar al Govern al que ja està fent" en relació amb les reivindicacions de l'oposició.

NEGOCIACIONS "COMPLICADES"

En el torn del Grup Mixt, Josep Melià ha afirmat que ara mateix la prioritat és resoldre la reforma del model de finançament per després procedir a la millora del REB. En relació amb els convenis, es va mostrar "també preocupat perquè fructifiquin", tot i que ha afirmat que es tracta de negociacions "complicades que han d'anar abordant-se des de la flexibilitat, a fi d'intentar arribar a acords sobre les quantitats necessàries per a Balears", ha remarcat.

La Proposició No de Llei posava èmfasi alhora en la necessitat de desenvolupar des de l'Estat una política energètica que minvi la dependència externa de les illes; impulsar un pla per reduir els costos de l'electricitat, que ha de pujar un 11 %, intentant buscar alternatives; desenvolupar una política laboral que generi incentius a la creació de treball i a la seva qualificació, i treballar a fi de reduir els costos en les telecomunicacions.