El sector Serveis cau a Balears un 12,1 % el juny i l'ocupació baixa un 7,7 %


Actualizado 18/8/2009 14:20:14 CET

PALMA DE MALLORCA, 18 Ago. (EUROPA PRESS) -

El volum de negoci del sector Serveis ha baixat a Balears un 12,1% el juny respecte al mateix mes del 2008 i l'ocupació ha reculat un 7,7%. En comparació de la mitjana estatal, el descens en el volum de vendes ha estat inferior a Balears que en la mitjana estatal (-4,1%), mentre que en el cas de l'ocupació, la caiguda a les illes ha estat més gran que la dada nacional (-6,7%), segons les dades provisionals publicats avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Des de començament d'any, el volum de negoci ha reculat a les illes un 16,6%, mentre que l'ocupació s'ha reduït un 6,5%.

A nivell estatal, tots els sectors van reduir el seu volum de negoci al juny . Comerç ha estat el sector que ha registrat el descens més important, amb una taxa interanual del -15,7%, seguit de transport (-12,8%), serveis a empreses (-12,7%), turisme (-10%) i tecnologies de la informació (-7,8%).

Eliminant l'efecte calendari, tots els sectors han registrat descensos més acusats, excepte el turisme. Així, la facturació del sector comerç va disminuir un 16,6%, la del transport ha caigut un 13,6%, la dels serveis a empreses ha reculat un 13,2%, la de turisme, un 9,9% i tecnologies de la informació, un 8,3%.

Per activitats, totes van disminuir el seu volum de negoci el juny en taxa interanual, a excepció de les activitats cinematogràfiques i edició musical (3,7%).

Així, els majors descensos s'han registrat en les activitats de comerç a l'engròs de combustibles, metalls i altres (-36,4%) i en les activitats relacionades amb l'ocupació (-31,1%).

Per contra, les que van presentar els menors baixades han estat serveis d'informació (-1,2%) i activitats administratives d'oficina (-1,5%).

DESTRUCCIÓ D'OCUPACIÓ

Les dades d'Estadística reflecteixen que l'ocupació en el sector serveis ha registrat el juny un retrocés del 6,7% en taxa interanual, la mateixa caiguda que va experimentar el mes de maig passat.

Tots els sectors van retallar llocs de treball en el sisè mes de l'any. Els serveis a empreses han registrat el descens més pronunciat, amb una taxa del -8,7%, seguit del turisme (-7,2%), el transport (-6,4%), comerç (-5,9%) i tecnologies de la informació (-3,5%).

El juny, de les activitats incloses en aquests cinc sectors, els serveis d'informació ha estat l'única amb una evolució de l'ocupació positiva, al registrar una taxa interanual de l'1,2%.

Les activitats que van presentar els menors baixades han estat programació i emissió de ràdio i televisió (-1,1%) i l'assessoria jurídica i econòmica (-1,7%). Per part seva, les activitats relacionades amb l'ocupació van experimentar la major disminució interanual, després de caure un 32,4%.

DESCENS GENERALITZAT DE VENDES I OCUPACIÓ

Totes les comunitats autònomes han registrat caigudes interanuals de les seves vendes durant el mes de juny. Els majors descensos del volum de negoci dels serveis els van experimentar la Comunitat de Madrid (-17,5%) i Canàries (-17,2%), mentre que els menors van correspondre a Extremadura (-4%), Cantàbria i Galícia, totes dues amb un -7%.

Pel que fa a l'ocupació, també hi ha hagut una reducció generalitzada. Les majors contraccions del personal ocupat es van donar Canàries (-9,1%) i Navarra (-8,5%), i els menors, a Astúries (-3,5%), Cantàbria i Galícia, totes dues amb un -3,8%.