Unió de Pagesos assegura que el consum de cogombres locals està plenament garantit


Actualizado 30/5/2011 20:15:17 CET

PALMA DE MALLORCA, 30 May. (EUROPA PRESS) -

Unió de Pagesos de Mallorca (UdP) ha assegurat que el consum de cogombres locals a les illes està "plenament garantit", i per tant, no hi ha cap risc que es produeixi algun cas de suposada intoxicació per aquest producte com ha succeït a Alemanya, on s'ha ordenat la retirada d'aquest producte procedent d'Espanya davant del temor que puguin contenir el bacteri 'Escherichia coli', que ha originat un brot infecciós.

Cal assenyalar que aquest dilluns el secretari d'Estat per a la UE, Diego López Garrido, ha assegurat que no hi ha proves que aquests productes siguin l'origen del brot infecciós que ja s'ha cobrat 11 víctimes mortals a Alemanya, el que ha portat al país alemany, a Àustria i altres països de la UE a retirar del mercat cogombres i altres hortalisses procedents d'Espanya

Des d'unió de Pagesos han volgut aclarir en un comunicat que, d'una banda, la producció de cogombres a Balears no s'exporta, a causa que els sobrecostos derivats de la insularitat ho fan "inviable econòmicament". A més, UdP recomana el consum dels productes locals a través del comerç de proximitat.

El sindicat ha assenyalat, d'altra banda, que la major part de la producció local de cogombre es porta a terme d'acord amb els mètodes de l'agricultura integrada, "modalitat de cultiu respectuosa amb el mitjà".

A més, ha destacat que el cogombre produït i consumit a Mallorca és unes de les varietats demandades pel consumidor local "que no s'assemblen res a les produccions que altres comunitats exporten a l'exterior".

En qualsevol cas, ha demanat a les autoritats sanitàries que actuïn "amb rapidesa i rigor" per localitzar la causa d'aquesta contaminació i que s'evitin "penoses conseqüències sobre empreses i famílies que no tenen res a veure amb tot això".

Unió de Pagesos ha assenyalat que el brot infecciós detectat a Alemanya la setmana passada a partir de determinats lots de cogombres ha generat una situació d'alarma alimentària "justificada", si bé ha ressaltat que ha de ser tractada amb "prudència i responsabilitat".

ALERTEN DEL PERILL DE LES "ESPECULACIONS GRATUÏTES"

El sindicat ha puntualitzat, alhora, que de moment no se sap en quin moment del procés s'ha produït l'esmentada contaminació (origen, transport o procés de manipulació). Per aquesta raó, ha incidit que deu evitar-se fer "especulacions gratuïtes".

A més, ha insistit a demanar a les autoritats sanitàries que actuïn amb "urgència" i amb el "màxim rigor" per aclarir aquest tema i determinar les responsabilitats.

D'altra banda, ha indicat que els lots afectats ja han estat retirats del mercat i que els controls i analítiques sobre la producció hortícola són exhaustius i es porten a terme complint la normativa més exigent de la UE i de l'Estat.