Actualizado 30/09/2008 20:08 CET

El creixement econòmic de les Pitiüses disminuirà més d'un punt tot i que se sustenta en el Turisme, segons el CRE

EIVISSA, 30 de Setembre (EUROPA PRESS)

El director del Centre de Recerca Econòmica de les Balears (CRE), Antoni Riera, va assegurar que les Pitiüses compten amb un avantatge comparatiu en relació amb altres enclavaments al tenir una economia terciaritzada, centrada en sector serveis, tot i que el creixement disminuirà.

Segons Riera el fet que l'economia de les illes depengui en major part del Turisme "suposa un bon matalàs" i treu importància al sector construcció, "que és el protagonista de la desacceleració", tot i que el creixement de la producció de béns i serveis (PIB) que s'ha produït el 2007 d'un 2,7% a les Pitiüses es reduirà en aquest exercici en més d'un punt i ens situarem prop de de l'1,5 o 1,4%.

Pel que fa a les dades del 2007 el director del CRE va assegurar, en declaracions a Europa Press, que Eivissa i Formentera van seguir creixent igual que la resta de les Balears, en un 2,7%, de manera que el PIB va seguir augmentant però que "la desacceleració econòmica en què estem immersos es va començar a percebre a finals any". Segons Riera, la important mutació demogràfica i paisatgística de les Pitiüses durant els últims vuit anys ha derivat en la pèrdua de producte interior brut en termes per capita alguna cosa que "és preocupant perquè dóna el senyal que Eivissa està perdent riquesa relativa".

A més, va considerar que el model d'explotació intensiva de recursos naturals i mà d'obra va tenir el seu punt àlgid a Eivissa on la creació de llocs de treball va ser "verdaderament important" durant els últims anys. D'aquesta manera, Riera va considerar que el fet que l'illa estigui orientada al sector serveis explica la necessitat d'aquest recurs productiu, com és la mà d'obra, i manifesta que, a punt de tancar la temporada, "Eivissa hagi mostrat un dels millors comportaments en termes de mercat laboral i amb taxes d'atur inferiors a la mitja balear".