L'APIB reuneix 1.700 signatures de periodistes en el seu manifest en defensa del Dret a la Informació

Blanca Pou i Kiko Mestre en la concentració per la llibertat de premsa i d'info
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado 19/2/2019 14:08:05CET

   L'associació va engegar el manifest, després de la intervenció judicial en els mitjans Balears

   PALMA DE MALLORCA, 19 Febr. (EUROPA PRESS) -

   L'Associació de Periodistes de Balears (APIB) ha tancat les signatures del seu manifest en defensa del Dret a la Informació i la Llibertat de Premsa amb 1.700 suports de periodistes. Dit manifest es va engegar després de la intervenció judicial a Europa Press Balears, Diari de Mallorca, i EFE Balears.

   Segons han informat aquest dimarts mitjançant un comunicat, l'objectiu d'aquesta acció "és exigir el respecte a l'exercici dels periodistes en la seva tasca informativa amb garanties d'independència i llibertat", la qual cosa implica "vetllar pel seu dret constitucional del secret professional".

   D'aquesta manera, expliquen que l'actuació del jutge, que va ordenar el registre policial i la confiscació judicial d'ordinadors, mòbils i documentació a periodistes d'Europa Press Balears, Diari de Mallorca i EFE Balears per identificar una font d'informació en un cas de corrupció "suposa un greu atemptat contra la llibertat de premsa".

   A més, han recordat que l'ordre del jutge, que "posa en risc el dret al secret professional", ha estat "durament criticada per organitzacions de periodistes, entre elles la Federació d'Associacions de la Premsa Espanyola (FAPE), mitjans de comunicació, periodistes i professionals de la comunicació, acadèmics i ciutadans.

   El manifest llançat per l'APIB va registrar més de 900 adhesions en 24 hores i, dos mesos després, aquesta xifra gairebé s'ha duplicat. A la web d'APIB (https://periodistasbaleares.com/) poden consultar-se les signatures.

   Entre els signants hi ha directors i redactors de mitjans de comunicació internacionals, nacionals i locals, que representen a premsa, ràdio, televisió, mitjans digitals i agències de notícies, 'freelances', fotògrafs, càmeres, columnistes, responsables de comunicació corporativa, professionals de productores i agències de comunicació, acadèmics i professors, estudiants de Periodisme i altres personalitats d'entitats polítiques, econòmiques i socials.

   Entre altres noms han signat el manifest Nemesio Rodríguez, Alfonso Arnada, Antonio Rubio, Joaquín Estefanía, Álex Grijelmo, Ignacio Escolar, Iñaki Gabilondo, Gervasio Sánchez, Montserrat Domínguez, Nacho Carretero, Antonio Pampliega, Agustín Pery, Patricia Maldonado, Victoria Prego, Fran Llorente, Esteban Urreiztieta, Bonifacio de la Quadra, Beatriz Ariño i Almudena Ariza.

Para leer más