Actualizado 30/09/2008 19:51 CET

ple.- El Govern col·laborarà amb els Ajuntaments per reforçar l'estabilitat dels policies locals

El PP insta Leciñena a comparèixer en Comissió a petició pròpia per explicar les actuacions realitzades entorn de la policia turística

PALMA DE MALLORCA, 30 de setembre (EUROPA PRESS)

La consellera d'Interior, María Ángeles Leciñena, ha afirmat avui que el seu departament iniciarà un nou model de col·laboració amb els Ajuntaments de Balears amb l'objectiu de procurar i reforçar l'estabilitat dels policies locals i atendre les seves necessitats mitjançant una major formació i coordinació, a més de garantir els ciutadans una millor seguretat pública.

Així ho va posar de manifest durant el ple del Parlament, en resposta a una interpel·lació del PP dirigida a conèixer les previsions i les dotacions de la policia turística. En aquest sentit, Leciñena es va comprometre a seguir recolzant fins 2009 els convenis subscrits sobre aquesta qüestió amb els Consistoris, tot i que va abundar en la necessitat d'establir un altre tipus de col·laboració, amb criteris "més objectius", fins la posada en marxa de la policia catalana.

Tal com va criticar, han quedat "molts de dubtes" entorn els criteris aplicats pels populars en la passada legislatura per al manteniment de la policia turística, ja que només va ser cobert el 69 % dels llocs respecte el 96 % aconseguit en 2008. "Som conscient de la situació precària dels Consistoris més petits per donar la seguretat necessària", va afegir la consellera, de manera que es va comprometre a portar a terme un estudi sobre les seves necessitats en base, entre d'altres criteris, a l'augment de la població.

Alhora, va assenyalar que actualment, en el 43,2 % dels Ajuntaments de les illes i en el 51 % de Mallorca, la interinitat ronda el 50 per cent de la plantilla de la policia turística, i alhora va incidir que en el passat mandat van ser creats 277 llocs respecte els 287 habilitats en l'actual, dels quals s'ha cobert, va reiterar, el 96 %. A nivell general, va apuntar que hi ha 97 policies més al carrer que en el passat legislatura.

D'altra banda, Leciñena va criticar una deducció del PP que amb la crisi econòmica augmenta l'atur i la delinqüència, titllant el comentari com el "discurs etern de la dreta", i va manifestar que cap dada assenyala que vagi a augmentar la delinqüència aquest any. També va recriminar la desigualtat de condicions a l'hora de subvencionar la policia turística dels municipis així com el nombre d'agents a cadascun d'ells, lamentant que fos més gran en els governats pel PP, com Ciutadella i Calvià.

RODRÍGUEZ, "HOMOGENI" AMB LES SUBVENCIONS

En aquest sentit, el diputat del PP, José María Rodríguez, va emfatitzar que durant la seva etapa com a conseller d'Interior va ser homogeni amb les subvencions, ja que, d'haver "discriminat" algun ajuntament, "prendria les responsabilitats necessàries". "No ho haurem fet del tot bé, però com a mínim hem fet alguna cosa, mentre que l'actual Govern no ha fet res sobre aquesta qüestió", va manifestar el popular, qui va instar a Leciñena a comparèixer en Comissió a petició pròpia per explicar les actuacions portades a terme entorn de la policia turística.

Finalment, el diputat d'UM, Josep Melià, va considerar que aquest cos de seguretat va ser una "bona" iniciativa tot i que "no una solució estructural", ja que provocava "perversions" en dependre de la temporalitat turística i pel fet que els Ajuntaments haguessin d'assumir costos. Segons la seva opinió, cal buscar models alternatius mentre es posa en marxa la policia catalana, que "sí serà la solució estructural".