La presó de Brieva decidirà la setmana que ve si concedeix a Urdangarin set dies de permís ordinari per Nadal

Publicado 29/11/2019 17:41:02CET
El marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, surt de Llar Donya Orione, on fa voluntariat, a Pozuelo de Alarcón (Madrid), a 29 d'octubre de 2019.
El marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, surt de Llar Donya Orione, on fa voluntariat, a Pozuelo de Alarcón (Madrid), a 29 d'octubre de 2019. - Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

   MADRID, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

   La direcció de la presó de Brieva (Àvila) té previst resoldre la setmana propera la petició que ha cursat Iñaki Urdangarin per gaudir durant les festes nadalenques de set dies en el seu primer permís ordinari, segons han confirmat a Europa Press fonts penitenciàries.

   El marit de la Infanta Cristina porta 17 mesos a la presó i dijous passat va complir una quarta part de la seva condemna a cinc anys i deu mesos pel 'cas Nóos'. Com ocorre amb qualsevol altre pres classificat en segon grau, Urdangarin pot demanar permisos ordinaris per sortir de la presó amb un màxim de 36 dies a l'any --18 dies per semestre--, encara que sense poder sumar més d'una setmana de forma consecutiva.

   El primer permís s'ha demanat coincidint amb la proximitat de les festes nadalenques i, segons les citades fonts, el normal és que finalment la direcció de Brieva aprovi entre tres i sis dies. Si Urdangarin estigués en contra de la decisió d'Institucions Penitenciàries, pot recórrer davant el jutge de Vigilància Penitenciària.

   El jutge ja li va concedir al setembre a Urdangarin un permís per assistir a una llar religiosa de voluntariat a Pozuelo (Madrid), d'acord amb l'article 117 del Règim Penitenciari sobre "mesures regimentals per a l'execució de programes especialitzats para penats classificats en segon grau", com és el cas d'Urdangarin. El va autoritzar a sortir dues vegades per setmana i un màxim de vuit hores al dia. La decisió va ser recolzada per l'Audiència Provincial d'Àvila en rebutjar el recurs de la Fiscalia.

   D'aquesta forma, va ser el 19 de setembre quan va sortir per primera vegada del mòdul de Brieva que va triar de forma voluntària després de ser condemnat per delictes de prevaricació continuada i malversació (tots dos en concurs), tràfic d'influències, frau a l'Administració i dos delictes fiscals. El marit de la Infanta està des de llavors en un mòdul en el qual no hi ha altres presos, ja que la d'Àvila és una presó de dones.

   PREPARACIÓ PER A la VIDA EN LLIBERTAT

   Els permisos ordinaris als quals ara es pot acollir el cunyat del Rei estan regulats en l'article 154 del Règim Penitenciari. D'acord amb la norma, es poden concedir permisos, "previ informe preceptiu de l'Equip Tècnic", per a la sortida ordinària "de fins a set dies de durada com a preparació per a la vida en llibertat".

   Aquests permisos són fins a un total de 36 dies per als penats classificats en segon grau o de fins a 48 dies pels quals estiguin en tercer grau, "sempre que hagin extingit la quarta part de la condemna o condemnes i no observin mala conducta".

   Els límits màxims anuals de 36 i 48 dies de permisos es distribueixen, segons el Reglament Penitenciari, "com a regla general en els dos semestres naturals de cada any". Per al pres classificat en segon grau, com és Urdangarin en l'actualitat, podria disposar de fins a 18 dies en total en un semestre --serien 24 dies per a presos en tercer grau--.

   "Dins dels indicats límits", afegeix la norma, "no es computaran les sortides de finalització de setmana pròpies del règim obert ni les sortides programades que es regulen en l'article 114 d'aquest Reglament, ni els permisos extraordinaris".

   Abans del seu ingrés a la presó el juny de 2018, la Sala penal del Tribunal Suprem va rebaixar cinc mesos la condemna a l'ex-duc de Palma, passant dels sis anys i tres mesos de l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca a la condemna ferma de cinc anys i deu mesos per diversos delictes relacionats amb l'activitat de l'Institut Nóos. La Fiscalia havia demanat un increment de la pena de fins a deu anys.

   Una vegada que ingressen a la presó, els reclusos tenen un límit temporal de dos mesos per ser classificats des del moment en què la sentència és notificada als centres penitenciaris. Després es torna a estudiar de forma automàtica la classificació de grau cada sis mesos com a màxim. L'última revisió d'Urdangarin va ser el juliol passat, romanent en segon grau. La seva progressió al tercer grau, en principi, es podria plantejar passada la meitat de la condemna, això és a partir del segon trimestre de 2021.

Contador

Para leer más