Actualizado 29/09/2009 18:16 CET

Thomàs adverteix que el cost dels hospitals de Menorca, Inca i Formentera es va desviar un 53% en la legislatura del PP

El PP critica un desfasament de 60 milions d'euros en la construcció de Son Espases i que el conseller "s'hi hagi negat" a explicar aquest sobrecost de manera desglossada

PALMA DE MALLORCA, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha advertit avui que el pressupost de la construcció dels hospitals de Menorca, Inca i Formentera s'ha fet una desviació del 52, 46 i 62%, respectivament, durant la passada legislatura del PP, responent així a les crítiques efectuades pels populars entorn del 30% d'increment en el cost de les obres d'execució del nou centre hospitalari de Son Espases.

Així ho va posar de manifest Thomàs davant dels mitjans als passadissos del Parlament, després que durant el ple celebrat avui la diputada del PP i exconsellera de Salut, Aina Castillo, li recriminés que el pressupost de la construcció s'ha desviat en 60 milions d'euros i que el conseller "s'hi hagi negat" a explicar aquest desfasament de manera desglossada.

Sobre aquesta qüestió, el titular d'aquest departament ha assegurat que "no hi ha cap sobrecost ni desviació pressupostària", sinó que quan l'actual Govern "va assumir el compromís de continuar amb les obres", va anunciar diverses modificacions per millorar el projecte a causa que presentava "carències importants de compliment obligat", relacionades amb l'assistència mèdica, el codi tècnic d'edificació o l'accessibilitat.

Alhora, va recriminar que el PP va licitar en la passada legislatura el projecte d'acord amb un pla de funcionalitat de 2001 mentre que el 2007 "la nostra responsabilitat ha estat adaptar-lo al 2010 i cap endavant". "Tot el procediment està negociat amb responsabilitat i ètica i els diners està invertit en la millora d'espais assistencials, la compensació d 'errors i en una edificació més sostenible i adaptada, eliminant barreres d'accessibilitat i salvaguardant el patrimoni, per a la qual cosa es necessita diners", ha emfatitzat Thomàs.

En aquesta mateixa línia, el titular de Salut va puntualitzar que es tracta d'un procés que encara no ha finalitzat i que s'està desenvolupant "amb tot el coneixement" de la intervenció i l'advocacia de la Comunitat Autònoma, mentre que quan estigui tancat, ha dit, serà elevat al Consell Consultiu per a la seva valoració i després al Consell de Govern. "Hem actuat amb transparència i responsabilitat", ha insistit.

Mentrestant, durant la intervenció de la diputada popular, Castillo va exhibir una fotografia en la qual mostrava al conseller en una manifestació contra la construcció de l'hospital en Son Espases, al que Thomàs va respondre que es tracta d'"una altra de les seves manipulacions i demagògies, ja que la imatge no tenia res a veure amb l'hospital" sinó que feia referència a una concentració contra el creixement urbanístic desmesurat.

El conseller ja va incidir fa poc que les despeses efectuats estan "plenament justificats", al concretar que, en relació amb el codi tècnic, s'han impulsat mesures de seguretat que permetran una reducció de les despeses en gas i altres aspectes en un 20%; s'han introduït elements d'accessibilitat; i s'han traslladat prop del 50% de les restes arqueològics trobats durant els treballs de construcció.