Un total d'onze entitats i sindicats de les illes signen un manifest contra la 'directiva de la vergonya'

Actualizado: viernes, 11 julio 2008 15:10

PALMA DE MALLORCA, 11 de juliol (EUROPA PRESS)

Un total d'onze entitats i sindicats amb seu a les Illes Balears van signar un manifest en contra de la Directiva de retorn de persones estrangeres en situació irregular, aprovada el passat 18 de juny pel Parlament Europeu, i en què van rebatejar com 'directiva de la vergonya', perquè "legitima i agreuja" la situació de les persones retingudes en centres d'internament (CIES).

Segons el manifest 'No a la directiva de la vergonya', donat a conèixer avui per les organitzacions que ho subscriuen, però datat dimecres passat, 9 de juliol, la directiva aprovada per la UE "redueix a cendres" la Declaració Universal dels drets humans de l'any 1948, a causa de les mesures que inclou.

Concretament, fins ara es van adherir al manifest Mèdics del Món, drets humans de Mallorca, CGT, ATTAC Mallorca, Associació Uruguaiana de les Illes Balears, Thakhi Runa (Associació Artística i Cultural Uruguaiana), Associació Al-Maghreb, Amnistia Internacional Mallorca, Veïns Sense Fronteres Illes Balears i Candela Projectes Solidaris ONGD.

En el document, denuncien i consideren vergonyós privar de llibertat a persones estrangeres, que no han comès delictes, durant fins a 18 mesos; i, precisament, també s'oposen a l'existència d'aquests centres d'internament, així com el tractament que es dispensa als qui són reclosos en ells.

El manifest 'No a la directiva de la vergonya' també denuncia que es prohibeixi tornar a Europa durant cinc anys als qui siguin expulsats, la interposició de traves administratives a les ONG per obtenir informació sobre la situació en els centres CIES, que s'estableixi l'"ús raonable de la força" per part dels estat membres de la UE a l'hora d'executar les ordres de retenció i expulsió, entre d'altres aspectes.

Finalment, les onze entitats signants recorden que Europa va ser anteriorment un continent emissor d'immigrants, que els moviments migratoris són un dret "en si mateixos" i que obeeixen a "desigualtats existents en el repartiment de la riquesa" a tot el Món. De manera que es comprometen a seguir treballant per evitar que s'aplic la nova directiva europea.