La xifra de negocis de la indústria puja a Balears un 5,3% al març

Publicado 22/5/2019 10:16:49CET
EUROPA PRESS - Archivo

   L'entrada de comandes del sector s'ha incrementat un 4,9%

   PALMA DE MALLORCA, 22 Maig (EUROPA PRESS) -

   La xifra de negocis de la indústria ha pujat a Balears un 5,3% al març respecte al mateix mes de l'any anterior, mentre que l'entrada de comandes del sector s'ha incrementat un 4,9%.

   Així ho reflecteixen les dades difoses aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en els Índexs d'Entrades de Comandes en la Indústria (IEP) i en els Índexs de Xifres de Negocis en la Indústria (ICN).

   Segons aquestes dades, Balears va ser en el tercer mes de l'any la novena comunitat amb un augment més acusat de la facturació de la indústria, estant per sobre de la mitjana nacional que va registrar un increment del 3,5%.

   Respecte a les comandes, Balears també és la novena autonomia on més augmenten i també se situa per sobre de la mitjana nacional que se situa en el 3,1%.

DADES NACIONALS

   Amb la dada de març, la facturació de la indústria a nivell nacional encadena tres mesos de taxes interanuals positives, mentre que les comandes sumen dos mesos a l'alça després d'una mala arrencada d'any.

   En el cas de la xifra de negocis, la taxa de març ha estat una desena superior a la de febrer, mentre que en les comandes la taxa interanual ha estat 2,2 punts inferior.

   Corregit l'efecte calendari i l'estacionalitat, la xifra de negocis de la indústria va créixer un 1,4% al març, taxa gairebé dos punts inferior a la de febrer. Les comandes, per la seva banda, van progressar un 2% interanual, per sota de l'increment del 5,1% del mes anterior.

   En termes mensuals (març sobre febrer) i corregint l'estacionalitat i l'efecte calendari, la facturació de la indústria va retrocedir un 0,7%, mentre que les entrades de comandes van baixar un 1,9%.

L'ENERGIA DISPARA LES VENDES

   Per sectors industrials, l'energia va ser la que més va elevar les seves vendes en el tercer mes de l'any, amb un avanç interanual de l'11,8%, seguit dels béns intermedis (+4,4%); els béns d'equip (+2,5%); els béns de consum durador (+1,5%) i els béns de consum no durador (+1%).

   Per comunitats autònomes, la xifra de negocis de la indústria va disminuir a Castella i Lleó (-8,2%), Astúries (-4,7%) i Cantàbria (-2,2%) i va augmentar a les 14 regions restants, especialment a Castella-la Manxa (+13,4%), Múrcia (+10,6%) i Madrid (+10,4%).

   Quant a les comandes, els béns de consum durador van registrar l'única reculada, amb un descens del 2,6%. Per contra, van pujar les comandes en l'energia (+11,8%); els béns d'equip (+5,1%); els béns intermedis (+1,9%) i els béns de consum no durador (+0,7%).

   El passat mes de març, les entrades de comandes van augmentar a 14 comunitats autònomes, especialment a Castella-la Manxa (+16,1%) i Múrcia (+10,6%), i van baixar a Castella i Lleó (-9,4%) i Cantàbria (-4,4%). Per la seva banda, a Catalunya es van registrar les mateixes comandes que al març de 2018.