La Fiscalia subratlla que tots els contractes del CDEIB han estat simulats perquè Cardona i altres acusats es lucressin


Actualizado 30/5/2011 17:19:42 CET

L'acusació afirma que "no es tracta de meres irregularitats, sinó d'infraccions evidents, flagrants i clamoroses"

PALMA DE MALLORCA, 30 May. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Anticorrupció subratlla, en el seu escrit d'acusació de 418 pàgines que ha presentat en el marc del cas Scala, que "absolutament" tots els expedients de contractació tramitats durant la passada legislatura del PP pel Consorci de Desenvolupament Econòmic de les Balears (CDEIB) han estat simulats a fi que els fons d'aquesta empresa pública finalitzessin en els comptes del llavors conseller Josep Joan Cardona i altres acusats que es van veure beneficiats d'aquesta presumpta trama.

En un contundent escrit de qualificació, a què ha tingut accés Europa Press, el Ministeri Públic afirma, en base a l'anàlisi dels 133 contractes impulsats pel Consorci i de les nombroses factures trobades sense cap justificació que les empari, que els expedients de contractació han estat la peça "fonamental" de l'"engranatge" ideat pels imputats per lucrar-se i tenen el seu origen "en un acte il·legal i arbitrari" efectuat al marge de la Llei.

"No es tracta de meres irregularitats, sinó d'infraccions evidents, flagrants i clamoroses que entren en plena contradicció amb els mínims essencials de funcionament de l'administració i incorrent en una il·legalitat voluntària", arriba a incidir l'acusació pública, que sol·licita per als 18 acusats d'aquesta causa un total de 115 anys i mig de presó així com elevades indemnitzacions. Les penes de presó més elevades les demana per a Cardona, ex conseller de Comerç, Indústria i Energia (21 anys) i l'exdirector general de Promoció Industrial, Kurt Viaene (20 anys).

Tal com assevera l'escrit, al qual s'ha adherit l'Advocacia de la Comunitat Autònoma com a acusació particular, en tots els expedients de contractació és Cardona qui acorda el seu començament i qui resol l'adjudicació a determinades empreses, que havien estat creades a l'efecte i que eren controlades pels principals acusats a través de presumptes testaferros, mentre que l'ex gerent del CDEIB, Antònia Ordinas, és qui coordina la tramitació burocràtica de l'expedient.

Un complex entramat del qual, d'acord a les investigacions, es van servir per desviar més de set milions d'euros de les arques públiques. I és que amb la seva conducta els imputats van aconseguir que més de 3,7 milions d'euros públics fossin desviats per al seu benefici privat i que el CDEIB patís sobrecostos en els seus contractes per altres 3,3 milions. Alhora, haurien obtingut el cobrament de més d'1,2 milions d'euros en concepte de comissions que els proveïdors del CDEIB es van veure obligats a pagar per la seva contractació.

Els fiscals anticorrupció Pedro Horrach i Juan Carrau sostenen que les irregularitats comeses es feien patents quan de manera constant s'utilitzava el procediment negociat sense publicitat per a contractes superiors a 30.000 euros; s'utilitzava el mateix sistema per a quantitats inferiors i amb la presentació de propostes arreglades; i es feia ús del procediment d'urgència per contractar la realització d'estudis com 'La moda a la Xina: llums i ombres' o 'Superarà Índia a la Xina'. "Més quan són meres còpies d'articles publicats en pàgines web per autors desconeguts i d'accés gratuït", precisen.

CARDONA, VIAENE I ORDINAS, "PERFECTAMENT CONEIXEDORS" DE LA LLEI

De manera paral·lela, postulen que en un elevat nombre d'ocasions es va abonar una factura per un servei contractat "sense que s'hagi realitzat l'esmentat servei", i destaquen en aquest context que Cardona -sobre qui pesa en aquesta causa una fiança de responsabilitat civil de 2.940.380 euros-, Viaene i Ordinas eren "perfectament coneixedors" dels procediments de contractació regulats a la Llei de Contractes de les Administracions Públiques.

Actuacions que, segons el Ministeri Públic, requerien una quantitat de fons econòmics tals que el pressupost anual del qual disposava del CDEIB resultava "notablement insuficient", el que va provocar la injecció constant de fons procedents de la Conselleria de Comerç o d'organismes dependents d'acord amb una decisió "purament política"; que s'acudís a un préstec bancari per import de quatre milions d'euros; i la contractació de "nombrosíssims" serveis sense la dotació financera corresponent.

Però per a això, el primer pas perquè Cardona pogués liderar aquesta trama i, al costat de Viaene i Ordinas, apoderar-se dels fons públics, ha estat la creació d'una estructura jeràrquica que fes possible el desviament, i a partir d'aquí organitzar l'assistència del CDEIB a totes les fires i esdeveniments possibles així com contractar centenars d 'estudis i informes el contingut dels quals era inútil a efectes d'interès públic. Tot això utilitzant totes les cobertures formals necessàries a efectes que l'espoliació passés desapercebut, d'acord a les indagacions.

Els fiscals expliquen de manera detallada totes les actuacions presumptament irregulars efectuades pels acusats, entre les quals hi ha com Ordinas va alterar factures de compres que havia realitzat a l'estranger, concretament a la Xina -on havia acudit en representació del CDEIB-, modificant l'import i remitint-les al Consorci per al seu abonament; i com Cardona, Viaene, Ordinas i els empresaris Felipe Ferré i Arnaldus Van Donin Hurk es van apropiar de fons de l'empresa per fer viatges particulars a la Xina a la recerca d'oportunitats de negoci per a profit propi.

La Fiscalia relata alhora com es va portar a terme, amb càrrec als fons del CDEIB, el transport d'uns 6.000 quilograms de fullets publicitaris per a la campanya electoral del PP a Eivissa i Formentera, elaborats de manera gratuïta pel publicista Joan Rosselló. Transport que es va efectuar a través de l'empresa Mex-Trascentro, que va cobrar al CDEIB 10.585 euros, segons una factura en la qual apareixia camuflat el transport sota el nom 'Productes 5 Estrelles'.

SOL·LICITA PRESÓ PER A TOTS ELS ACUSATS

Cal assenyalar que, a més de Cardona i Viaene, la Fiscalia demana 10 anys de presó per a l'empresari Van Den Hurk; 8 i mitjà per a l'administrador de Mercantils NTC Consultors, Francisco García; 7 per a Ordinas i la seva dona, Isabel Rosselló; 6 per a l'empresari i nebot polític de Matas, Felipe Ferré -qui al costat de Ordinas ha col·laborat amb la justícia i ha confessat els fets- i per al publicista Joan Rosselló; 5 per a l'exsecretària de Ordinas, Daniela Francisca Beaumont, l'empresari de Calvià Jaime Fernández Abad, l'administrador de Camí Export Sergio Pereletegui i l'empresari Pedro Veny.

D'altra banda, demana 4 anys per a l'administrador de Taller Grafic, Jaime Gil; dos anys per a l'empresari Miguel Mauri; un i mitjà per a l'assessor jurídic que va prestar tasques per al CDEIB, Juan Enrique Riera, i Antonio Munar, i sis mesos per als empresaris Manuel Carmelo i Antoni Vicens.

En concret, sobre Cardona, principal imputat en aquesta causa, pesen els presumptes delictes d'associació il·lícita, malversació continuada en concurs amb prevaricació, falsedat en document mercantil i oficial, suborn i frau a l'administració.

Cap recordar que la setmana passada la jutgessa instructora del cas Scala, Piedad Marín, va acordar una fiança civil de 7,3 milions d'euros per a Cardona, Viaene i Ordinas, i de la qual també han de respondre de manera solidària altres vuit acusats. De manera paral·lela, exigia 14.113 euros a Cardona, Viaene i Munar, així com el PP com a responsable civil subsidiari, mentre que Ordinas ha de prestar altres 23.473 euros.