EIVISSA 19 Feb. (EUROPA PRESS) -
Responsables de l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INEA) van ratificar la viabilitat del projecte de desenvolupament de la indústria del cultiu de plantes aromàtiques a les Pitiüses durant la seva visita a Eivissa els passats dies 16 i 17 de febrer durant la sèrie de contactes en els quals van conèixer de primera mà la realitat dels camps de l'illa.
Segons va exposar avui, en declaracions a Europa Press, el gerent de 'Herbes Eivissenques Marí Mayans', Bartolo Marí Mayans, (empresa que emprendrà l'esmentada iniciativa), "el resum de les primeres jornades de treball ha estat altament positiu".
Mayans ha afegit que durant la visita dels tècnics Àngels Cases i Federico Varela, els dos dies que van estar a Eivissa, es va establir "el pla de treball a seguir durant els pròxims vuit mesos", ja que, ha matisat, "l'estudi ha d'estar acabat en el mes d'octubre".
Així, ha afegit, "s'han distribuït les tasques i establert la metodologia per a la catalogació dels recursos genètics de plantes aromàtiques i medicinals de les nostres illes". L'empresari ha concretat, a més, que "es van efectuar les primeres sortides al camp en les quals els dos experts van quedar molt gratament sorpresos per les condicions i la qualitat que ja a simple vista es pot observar en les aromàtiques de la nostra illa".
Durant la visita de responsables de l'INEA aquests van visitar i van prendre mostres de plantes a les zones de Sant Carles, Sant Vicent, Sant Joan, Sant Miquel, Sant Mateu i Santa Agnés. Les esmentades mostres han estat identificades per localització GPS i fotografies de l'entorn. Alhora es va observar la qualitat de la terra dels camps en els quals es van obtenir proves, ha afegit Marí Mayans.
Les primeres anàlisis ja s'estan fent en els laboratoris d'INEA, tal com va poder saber Europa Press.
Cases i Varela van treballar sobretot amb mostres de romaní, ja que aquesta planta es troba en flor i és en aquest estat quan l'aromàtica ha de ser investigada i analitzada, "doncs els seus principis actius es mostren en la seva màxima quantitat", segons va exposar l'emprenedor. A mesura que les aromàtiques vagin florint se n'aniran prenent mostres de les mateixes, tal com ha concretat.
La pròxima d'experts de l'INEA es produirà en un termini de 15 dies i respondrà a la tercera prospecció en la qual s'inclourà l'illa de Formentera, "ja que és de gran interès per a Destil·leries Marí Mayans fer aquest estudi i sobretot les aplicacions i resultats del mateix en aquesta illa", ha matisat el gerent de l 'empresa.
Marí Mayans ha recordat que la presència d'Àngels Cases, investigadora principal del projecte, i de Federico Varela, un dels màxims responsables de l'entitat nacional, servirà per orientar als redactors de l'anàlisi de prospecció del projecte .
Des de gener diferents tècnics han fet estudis de camp a l'illa tot i que és ara quan "ja es té un esbós sobre el qual es començarà a dibuixar.
L'emprenedor ha destacat la col·laboració que s'ha gestat des de la Conselleria d'Economia, Innovació i Hisenda i l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària per finançar econòmica i materialment aquesta proposta. Per a això el Govern aportarà el 60 % dels costos de l'anàlisi de prospecció del projecte, valorat en a prop de 120.000 euros.
El Consell Insular d'Eivissa també va mostrar la seva disponibilitat a col·laborar en aquesta iniciativa. La seva finalitat és crear una indústria real a les illes que doni vida al camp amb la plantació i posterior fabricació d'essències de plantes aromàtiques. Es tracta d'un mercat del qual podrien extreure's aplicacions industrials en àmbits tan diversos com la perfumeria, la cosmètica, la farmacologia, alimentació o usos tèxtils, ha conclòs Marí Mayans.