El Senat s'oposa a la proposta de Sampol d'incloure a Balears en el Fons de Compensació Interterritorial


Actualizado 20/10/2010 20:35:46 CET

MADRID, 20 Oct. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Senat rebutjarà aquest dimecres a la tarda la Proposició de Llei per reformar la normativa que regula el Fons de Compensació Interterritorial, amb la finalitat de permetre a Balears poder participar del repartiment d'aquests recursos econòmics.

Tot i que la votació es produirà al tram final de la sessió plenària de la Cambra Alta --que prossegueix aquesta tarda-- , el PSOE ha anunciat durant el debat de la Proposició que votaria en contra mentre que altres formacions com el PP i Entesa Catalana de Progrés també van manifestar que no abonarien la iniciativa (sense definir encara el sentit del sufragi).

La iniciativa, impulsada pel senador autonòmic per les Balears Pere Sampol, plantejava considerar en els criteris de repartiment considerar el regional bruta a poder de compra --tenint en compte el diferencial de preus-- sigui inferior a la mitja espanyola o que es prevegi la seva inclusió en les regions amb descens continuats en la 'renda per càpita real'. Amb això, el senador estimava que les illes podrien optar fins a a 50 milions d'euros d'aquest fons.

Sampol ha considerat que el repartiment de fons s'ha de fixar en "criteris objectius amb transparència i rigor" per establir la solidaritat entre territoris, una qüestió que segons la seva opinió "no es compleixen" en la situació actual. Com a exemple, ha dit que existeixen comunitats que ja superen la mitjana nacional de renda i encara reben quantitats d'aquest fons orientat a la convergència de territoris.

Això, segons el senador balear, es deu al fet que hi ha "una decisió arbitrària" en l'elecció de les autonomies integrants del Fons de Compensació, ja que Castella i Lleó i Cantàbria estan per sobre de la mitjana mentre que Balears, en termes per càpita a poder de compra, està per sobre de la mitjana.

Sampol va argumentar també la necessitat que Balears entri en aquest Fons a causa de la "caiguda tan vertiginosa" a poder de renda per càpita --ja que en 2000 estava 17 punts per sobre de la mitjana--, més quan també ha estat la que "més ha contribuït significativament a la solidaritat", segons exposa les balances fiscals.

A més, ha explicat que el 20% de la població balear es troba per sota del llindar de la pobresa, el major cost de la vida respecte a altres regions i que l'arxipèlag ha patit un 'boom' de la immigració.

ELS GRUPS EN CONTRA DELS CRITERIS DE SAMPOL

Per la seva banda, el senador del PSOE José Ignacio Pérez Sáenz ha manifestat que la seva formació votarà en contra i ha rebutjat que "no és cert que el Fons de Compensació sigui discrecional" tenint en compte que el criteri és el càlcul del PIB brut per habitant i les beneficiàries seran les que estiguin per sota de la mitjana.

A més, el senador socialista ha recordat a Sampol que aquest criteri ha estat acordat per totes les comunitats autònomes, per la qual cosa en qualsevol iniciativa que modifiqués el Fons de Compensació Interterritorial es "deuria tenir-les en compte", aspecte que segons la seva opinió no fa el representant del Bloc per Mallorca en la cambra alta.

Pérez Sáenz ha dit "estar convençut" que l'interès de Sampol amb aquesta proposta és "defensar a la seva comunitat", però ha afegit que li "semblaria injust" que Balears entrés en aquest Fons el objectiu del qual és la convergència interterritorial. Com dada, ha afirmat que el termes objectius de PIB brut per habitant Balears es troba 7,1 punts per sobre de la mitjana, el que revela que és "una comunitat rica" i que deuria alegrés per aquesta raó.

Per la seva banda, el portaveu del PP durant el debat també ha comentat que el criteri "objectiu, indiscutible i eficaç" és l'indicador de renda entre el PIB brut i el nombre d'habitants, i alhora ha considerat la proposta "extemporània" tenint en compte que fa un any que es va aprovar la nova finançament autonòmic, que el Govern ha donat suport a sense fer "cap comentari" sobre aquest punt.

Mentrestant, el portaveu d'Entesa Catalana de Progrés, Josep Carles Bonet, també ha anunciat que la seva formació no recolzaria aquesta proposta a l'entendre que l'entrada en el Fons de Compensació Interterritorial no "resoldria els problemes" de les Balears.

[SAMPOL] CRITICA QUE ENCARA HI HAGI EGOISME EN ALTRES CC.AA

Per rebatre la proposta dels grups parlamentaris, Sampol ha insistit que els arguments de repartiment del Fons de Compensació estan "caducats" i que "no pot mantenir-se una foto fixa durant anys" perquè no és correcte que "comunitats que estan per sobre de la mitjana segueixin apel·lant a la solidaritat". "No estem parlant de solidaritat sinó d'egoisme", ha postil·lat després.

Finalment, ha apel·lat als senadors de les Balears perquè facin "pedagogia" en els seus grups parlamentaris sobre les característiques de les illes i ha assegurat que, si el seu partit tingués dos diputats al Congrés --referint-se a l'acord parlamentari entre Coalició Canària i PSOE en els Pressupostos Generals--, la Proposició de Llei s'aprovaria.