La Unitat de Trastorns Alimentaris de Son Dureta atén cada any 170 pacients amb anorèxia o bulímia

Actualizado: miércoles, 2 abril 2008 17:14

Una vintena de professionals treballen en aquesta unitat, on es realitza una mitjana de 3.500 consultes o tractaments anuals


PALMA DE MALLORCA, 2 Abr. (EUROPA PRESS) -

La Unitat de Trastorns Alimentaris de l'hospital de Son Dureta de Palma atén cada any entre 160 i 170 noves pacients que pateixen anorèxia o bulímia, la major part dels quals són dones adolescents que reben una atenció sanitària nutricional i també psicològica. Alhora, es realitzen prop de de 3.500 consultes i tractaments anuals, dels quals prop de de 2.500 són de psiquiatria i psicologia i 1.000 d'infermeria.

En declaracions a Europa Press, la responsable de la UTA, María Carrera, va assenyalar que el servei disposa d'una àrea específica d'hospitalització, amb vuit llits per a pacients ingressades; entre 10 i 12 places com hospital de dia, i un servei consultes externes per atendre a pacients amb anorèxia, bulímia i amb altres trastorns de l'alimentació no especificats que igualment necessiten d'atenció mèdica.

Alhora, va precisar que Son Dureta és l'únic centre de la xarxa pública de Salut de la comunitat autònoma que presta una "atenció global" a persones que pateixen trastorns de la conducta alimentària, un treball que desenvolupen una vintena de professionals, entre els quals es troben dos psiquiatres, dos psicòlegs, vuit diplomats en infermeria, sis auxiliars d'infermeria, un endocrinòleg i una auxiliar administrativa.

La doctora va concretar que l'anorèxia és una alteració greu del comportament alimentari que es caracteritza pel rebuig a la ingesta d'aliments. Les persones que pateixen aquesta malaltia també recorren altres mitjans -utilització de purgues, provocació de vòmits i exercici físic excessiu- per perdre pes, un fet que provoca una desnutrició progressiva.

En canvi, la bulímia és un desordre alimentari causat per l'ansietat i per una preocupació excessiva pel pes corporal i l'aspecte físic. Els que pateixen aquest desordre alimentari "solen alternar períodes on mengen de manera compulsiva amb dietes radicals, associades amb vòmits i ingesta de medicaments, sobretot laxants i diürètics, va especificar sobre aquesta qüestió.

Així, d'acord amb les dades aportades des de Son Dureta, la prevalença de l'anorèxia en dones d'entre 12 i 24 anys és del 0,5 - 1 %, mentre que la prevalença de la bulímia en dones d'aquest mateix tram d'edat és d'1 - 1,5 %.

MENORS DE 14 ANYS

En casos de menors de 14 anys, la porta d'entrada es fa a través de la consulta amb el pediatre. "Quan un facultatiu detecta símptomes de trastorns alimentaris en un pacient, deriva el cas a la Unitat de Salut Infant-juvenil, qui al seu torn ho remet a la UTA, si ho considera convenient". En en casos molt greus el pediatre pot fer una derivació directa, va apuntar Carrera.

El mateix sistema serveix per a les pacients adultes que després de consultar al seu metge de capçalera són derivades a la Unitat de Salut mental on decidiran la derivació a la UTA.

COM DETECTAR ELS TRASTORNS

Les pacients que pateixen trastorns alimentaris per anorèxia sol tenen horaris irregulars a l'hora de menjar, eviten les menjades familiars, i comencen a patir símptomes d'hiperactivitat, pèrdua de la menstruació, aïllament social i excessiva preocupació pels estudis, entre d'altres.

Per detectar els casos de bulímia cal comprovar l'estat de les neveres on viuen, que generalment estan buides. Alhora, presenten dolors de panxa, coll i estómac. La bulímia és un trastorn alimentari que pot passar més desapercebut.

TRACTAMENTS I TREBALL GRUPAL

El tractament que reben fa referència a qüestions nutricionals i orgàniques i també té a veure amb aspectes psicològics, si bé, el dels pacients amb bulímia se sol acompanyar amb fàrmacs.

L'atenció en consultes externes es realitza a nivell grupal o individual "en funció de les necessitats de cada pacient". A més, s'ofereixen grups d'educació nutricional i grups de psico-educació per a pacients i també altres específics per a pares, va apuntar la responsable de la Unitat.

Sobre aquesta qüestió, al doctora va apuntar en "en els casos que es precís un ingrés hospitalari l'atenció està centrada en la recuperació física i el restabliment d'uns hàbits alimentaris saludables, així com la feina de presa de consciència i acceptació del tractament".

L'hospital de dia de la UTA s'uneix al tractament intensiu per a pacients "inestables procedents de consultes externes o de l'hospitalització", va explicar Carrera, qui va remarcar que en qualsevol cas es requereix la voluntarietat del pacient per superar la malaltia. "El treball és fonamentalment grupal i s'incideix molt en l'alimentació, però prima més el treball psicològic i la construcció d'un projecte o pla de vida", va postil·lar.