Valldemossa, Campanet i Puigpunyent són els tres primers municipis que se sumen a l'Agència de disciplina urbanística


Actualizado 3/9/2009 19:16:50 CET

En els pròxims mesos està previst que se sumin a aquesta iniciativa altres 10 municipis, entre els quals es troben Alaró, Sineu, Son Servera, Santa Margalida o Marratxí

PALMA DE MALLORCA, 3 Sep. (EUROPA PRESS) -

Els municipis de Valldemossa, Campanet i Puigpunyent es converteixen en els tres primers municipis que s'han adherit a l'Agència de Protecció de la legalitat urbanística i territorial de Mallorca, del Consell de Mallorca, mitjançant la delegació de les competències d'inspecció, sanció i restitució de la legalitat urbanística en sòl rústic.

D'aquesta manera, aquestes tres localitats mallorquines cedeixen les competències i tasques d'inspecció, restauració de la legalitat i sanció en matèria d'urbanisme a aquest organisme, segons ha informat avui la institució insular en un comunicat. La consellera de Territori, María Lluïsa Dubon, juntament amb el director gerent de l'Agència, Maties Morey, han materialitzat la delegació de competències amb la firma dels convenis respectius alcaldes de Valldemossa, Xisco Mulet; Campanet, Francesc Morell, i de Puigpunyent, Joan Ferrà.

Després de la rúbrica, la consellera Dubon ha assenyalat que es tracta d'un "moment històric" ja que comença una nova etapa respecte a la protecció del territori en sòl rústic. De fet, Dubon ha destacat que en els pocs mesos que l'Agència porta en marxa, tres municipis de l'illa ja han completat amb celeritat el procés per a la seva adhesió, i alhora va avançar que pròximament Marratxí delegarà les seves competències municipals a l'ens.

Per part seva seva, Ferrà, Mulet i Morell han afirmat que el Consell fa així una "aposta valenta i dóna suport a als municipis petits que no disposen de mitjans per combatre la indisciplina urbanística".

Segons els convenis, aprovats a l'últim ple de la Institució insular, del dia 30 de juliol, els ajuntaments deleguen a l'Agència les competències municipals d inspecció, sanció i restabliment de la legalitat urbanística, "en relació amb les obres, usos del terra i actuacions que es desenvolupin sense llicència o ordre d'execució o sense ajustar-se a les condicions en les diferents categories de sòl rústic de cada terme municipal".

Alhora, el document estableix que cada ajuntament pot rebre inversions dels fons de l'Agència destinats a conservar i millorar els valors mediambientals del seu municipi sense haver d'abonar cap aportació econòmica al Consell pel cost de l'exercici de les competències delegades.

AVIAT SE SUMARAN ALTRES 10 MUNICIPIS

Aquesta previst que altres 10 municipis de Mallorca delegaran, en els pròxims mesos, les seves competències en sòl rústic a l'Agència, entre els quals es troben Alaró, Sineu, Son Servera, Santa Margalida o Marratxí.

L'Agència de disciplina urbanística de Mallorca és un organisme creat l'any passat, si bé fins al 2009 no ha començat a exercir les seves funcions, concretament, en el mes d'abril. Es va crear amb un pressupost d'1,4 milions d'euros i té cinc inspectors que es desplacen al lloc de la infracció per identificar els responsables, fer fotografies, aixecar plans i elaborar les valoracions de les obres executades il·legalment. El Consell preveu ampliar La dotació de personal d'aquest organisme en els pròxims mesos.