Els preus industrials cauen al maig un 0,1% a Balears, afectats pel descens de l'energia

Publicado 25/6/2019 10:13:48CET
Foto de recurs d'una treballadora de la indústria.
Foto de recurs d'una treballadora de la indústria.EUROPA PRESS - Archivo

PALMA DE MALLORCA, 25 Jun. (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Preus Industrials (IPRI) va caure un 0,1 per cent al maig a Balears respecte al mateix mes de 2018, afectat, principalment, per la caiguda de l'energia, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A l'informe de l'IPRI es reflecteix també que els preus industrials van caure un 1,0 per cent a la comunitat en relació amb el mes d'abril. En el que va d'any, els preus cauen un 4,3 per cent.

En concret, en comparació amb fa un any, el preu dels béns de consum ha crescut un 0,4 per cent, el dels béns d'equip ha crescut un 2,4 per cent, el de béns intermedis un 0,7 per cent i el d'energia ha caigut un 0,8 per cent.

En l'acumulat de l'any, els únics preus que baixen són els de l'energia (-7,5). Per contra, els creixements acumulats més destacats en el que va d'any són els de els béns d'equip, amb un 2,4 per cent, i els intermedis amb un 2,2 per cent.

DADES NACIONALS

A nivell nacional, els preus industrials no van experimentar canvis al maig en relació al mes anterior i van moderar el seu creixement interanual fins a el 1,1%, més d'un punt per sota de la taxa registrada a l'abril. Malgrat això, amb el repunt interanual de maig, els preus industrials encadenen 32 mesos consecutius en positiu.

La moderació de la taxa interanual dels preus industrials s'ha hagut de principalment al menor creixement de l'energia, els preus de la qual van augmentar un 2,7%, gairebé 4,5 punts menys, com a conseqüència de la baixada dels preus de la producció d'energia i que els preus del refinament de petroli van pujar menys que al maig de l'any passat.

Així mateix, els béns intermedis van retallar sis desenes la seva taxa interanual, fins al 0,3%, per l'abaratiment de la producció de metalls preciosos i de la fabricació de productes bàsics de ferro.

Per contra, els béns de consum no duradors van elevar sis desenes la seva taxa interanual, fins al 0,0%, com a resultat de l'encariment del processament i conservació de carn, en contrast amb l'estabilitat que va mostrar al maig de 2018.

En taxa mensual (maig sobre abril), els preus industrials es van mantenir estables. Només els béns intermedis van retallar els seus preus en el cinquè mes de l'any (-0,4%).

Para leer más