Actualizado 23/06/2009 16:25 CET

Les persones dependents de Balears comptaran amb 448 noves places en els centres de dia i residències

El Govern pagarà com a màxim 40 euros diaris per als centres de dia i 65 per a les residències

PALMA DE MALLORCA, 23 Jun. (EUROPA PRESS) -

Els centres de dia i les residències de l'arxipèlag veuran incrementat el nombre de places en 269 i 179, respectivament, --el que suma un total de 448 noves places-- perquè les persones dependents puguin beneficiar-se de majors recursos, i al seu torn permeten una "més gran territorialització". Així, es "descàrrega" als ajuntaments que no tenien assumides les competències en aquesta matèria.

En roda de premsa, la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, Fina Santiago, va incidir que aquest increment de les places per a les persones que ja han estat valorades i declarades dependents es produeix arran dels convenis rubricats entre el Govern i els ajuntaments de l'arxipèlag.

En aquest sentit, Santiago ha assegurat que ja existeixen municipis que s'han mostrat "interessats" a acollir places en residències, com és el cas de Santa María, Sóller, Maó, Calvià, Ferreries i Es Mercadal, mentre que altres com Alcúdia, Artà i Muro també es van interessar per aquesta iniciativa tot i que ara mateix "s 'estan adaptant" (les residències) a les necessitats de la llei de dependència. Així, va incidir que la firma del conveni podria realitzar-se a "finals d'anys".

D'altra banda, pel que fa als centres d'estada diürns, Santiago ha remarcat que es van interessar en "apuntar-se" (tot i que alguns ja tenen rubricat el conveni) i oferir aquestes places, els municipis d'Esporles, Manacor, Santanyí, Consell, Lloseta, Campanet, Mancor de la Vall, el conjunt de la Mancomunidad de Es Pla, Es Mitjorn Gran, Capdepera, Ciutadella, Artà, Campos, Maó i Calvià.

Alhora, va incidir que una altra de les característiques d'aquest conveni és que els municipis han assignat "les places que han volgut", ja que han tingut "total llibertat" a l'hora d'assignar determinades a la Dependència, mentre que les altres es destinaran a "necessitats diferents" a aquest aspecte.

EL GOVERN PAGA FINS A 65 EUROS PER DIA

D'altra banda, la consellera ha recordat que el Govern pagarà per cada dia, i per cada plaça, un màxim de 40 euros per al nivell més alt de Dependència en els centres de dia, mentre que per als centres de dia la quantia màxima serà de 65 euros. Així, l'usuari pagaria un cost "mínima".

Així, en el cas dels centres de dia, ha apuntat que amb els 40 euros aportats per l'executiu autonòmic, "cobrim el 100% del cost real del centre d'estades diürnes", que actualment es troba entre els 850 i 900 euros.

En aquest sentit, ha assegurat que actualment hi ha persones que estan pendents d'assignació d'un centre de dia o d'una residència, i alhora ha afirmat que el principal "dèficit" que presenta l'arxipèlag està relacionat amb els centres, i particularment el municipi de Palma.

3.000 PERSONES PENDENTS

Així, actualment existeixen 18.273 sol·licituds, de les quals 17.594 ja han estat valorades. Així, d'aquest total, 14.332 ja han estat reconegudes com "persones que tenen dret" a aquesta prestació, tot i que va incidir que al voltant de 3.000 persones estan pendents de rebre algun tipus de recursos. Alhora, ha recordat que el període entre el moment en el qual es lliura la sol·licitud fins que se li lliurament l'ajuda a l'usuari és de 6 mesos.

Per aquesta raó, ha afirmat que actualment el període per rebre la valoració se situa en 6 setmanes, en contrast amb els nou mesos que es tardava a l'any 2007.