Pesca instal·la un dispositiu de seguiment a 10 embarcacions d'arts menors de la Colònia de Sant Jordi

Publicado 27/11/2019 13:48:24CET
Dispositiu de seguiment instal·lat en embarcacions de la Colònia de Sant Jordi (Mallorca).
Dispositiu de seguiment instal·lat en embarcacions de la Colònia de Sant Jordi (Mallorca). - CAIB

La informació que recopilaran les 'caixes verdes' serà confidencial i una eina fonamental per a l'execució de polítiques de conservació de recursos

PALMA DE MALLORCA, 27 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Direcció General de Pesca i Medi Marí ha instal·lat un dispositiu electrònic de seguiment a deu embarcacions d'arts menors de la Colònia de Sant Jordi amb l'objectiu de conèixer dades sobre l'esforç pesquer per garantir una explotació racional dels recursos.

Segons ha informat la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, es tracta d'un pla pilot que permetrà conèixer dades com la identificació del vaixell, la posició geogràfica, el rumb i velocitat, i la data i hora de la posició geogràfica.

La informació que recopilaran aquestes 'caixes verdes' serà confidencial i només estarà a la disposició de l'administració i de l'interessat. A més, serà "una eina fonamental per al desenvolupament i l'execució de les polítiques de conservació de recursos i l'ordenació del sector pesquer".

En concret, es podrà conèixer la rendibilitat dels caladors, també a les zones protegides, així com el control de l'esforç i els horaris de la flota. A més, tenint en compte l'obligatorietat de la declaració de captures en la pesca dins de les reserves marines, servirà per facilitar i simplificar aquesta tasca.

Les embarcacions que participen en el pla pilot estan incloses en els censos de la Reserva Marina del Migjorn i del Parc Nacional de Cabrera i els dispositius instal·lats s'ha finançat a través de l'impost de turisme sostenible, amb una partida de 300.000 euros.

Actualment aquest sistema de 'caixa verda' solament està en funcionament a Andalusia. Les embarcacions europees de pesca de més de 15 metres d'eslora compten amb sistemes de control semblants, denominats caixes blaves. A més, aquestes embarcacions també porten AIS, un sistema de localització per garantir la seguretat en la navegació. A l'àmbit europeu, el seguiment dels vaixells a través dels sistemes de localització per satèl·lit està regulat des del 2009, amb l'objectiu de garantir el compliment de les normes de la política pesquera comuna.

La presentació ha tingut lloc aquest dimecres per part del director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, el president de la confraria de la Colònia de Sant Jordi, Juan Manuel Rodríguez Fontiroig, i del representant de l'empresa Satlink, encarregada de la instal·lació, Pedro Viril.

Contador

Para leer más