Actualizado 29/09/2009 19:15 CET

PGE.- Ramis diu que els pressupostos mostren el "compromís" de Zapatero per portar fins a les illes a la mitjana estatal

MADRID, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

El senador socialista per les Balears, Xavier Ramis, ha assegurat avui que, amb els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2010, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es "compromet" amb Balears després d'haver destinat 544 milions d'euros, una quantitat que pretén deixar a les illes prop de la mitjana estatal per càpita.

En declaracions a Europa Press, Ramis ha remarcat que, si bé la inversió territorialitzada ha baixat lleument amb relació als PGE després de situar-se en 217 milions d'euros, es preveuen 200 milions d'euros per a transferència de capital i 127 milions d'euros per a convenis.

Per incidir en el compromís inversor de l'executiu central, Ramis ha assegurat que la dotació pressupostària a Balears ha crescut un 155% respecte als comptes públics que es van dissenyar el 2008.

A més, el senador socialista ha indicat que, de la partida de convenis, es dedicaran 102 milions als de carreteres amb els Consells insulars i 25 milions per al conveni de ferrocarril.

D'altra banda, ha afegit que aquesta inversió per part de l'executiu central, si bé és important, també cal tenir en compte que aquests comptes són "transitòries", ja que encara falta sumar les quantitats procedents de la nova finançament autonòmic que encara deu tramitar-se.

Un altre dels aspectes destacats per Ramis és que l'aportació del Fons de Suficiència al recordar que existeix la clàusula, dins del nou model de finançament, que garanteix que les illes deixaran d'aportar en cas de no arribar a la mitjana estatal per càpita.

ZAPATERO COMPLEIX

Amb tots aquests elements, el senador socialista va voler destacar el "compromís de Zapatero" amb Balears, que es desprèn dels convenis fins ara arribats, la reforma del sistema de finançament i la garantia que les illes se situaran en la mitjana amb aquest sistema.

També va voler agrair el treball desplegat pel Govern balear, en especial al conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, pels contactes de coordinació amb l'executiu central, i va felicitar també al Grup Parlamentari Socialista per la seva col·laboració sobre aquesta qüestió. Tot això, segons el senador, ha permès que Balears està pròxim a l'entorn de la mitjana estatal.