PALMA DE MALLORCA 25 Sep. (EUROPA PRESS) -
Balears lidera actualment un projecte europeu de salut pública que "ensenya" els països de la Unió Europea a "reformular els seus aliments i menjars preparades per fer davant de l'obesitat", a través d'una eina en línia de reformulació nutricional, que serveix, segons ha informat la Conselleria de Salut, a través d'un comunicat, per "millorar nutricionalment els plats i els aliments", i alhora ajuda, d'una manera senzilla, a reduir l'aportació d'àcids grassos saturats, sucres lliures i sodi.
Així, responsables de seguretat alimentària i nutrició de la Direcció General de Salut Pública del departament dirigit pel conseller Vicenç Thomàs, en col·laboració amb el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de les Illes Balears, van presentar avui aquesta eina que "permetrà a les empreses de la cadena alimentària i del sector de la restauració introduir el valor de la salut com un valor afegit del seu producte o servei", així com un "plus de competitivitat al mercat de l'alimentació saludable, en una economia cada vegada més exigent".
Així, els experts assistents a aquesta presentació van aprendre a manejar aquesta eina per poder transmetre els coneixements adquirits, tant als socis europeus com els alumnes de l'Escola d'Hostaleria de la UIB, futurs professionals del sector de la restauració, i al personal de l'Hospital Son Dureta.
Cal destacar que l'obesitat és una patologia la prevenció de la qual requereix la intervenció de tots els agents interessats a combatre-la, de manera que el projecte que pilota Balears intenta frenar l'obesitat implicant a empresaris, consumidors i autoritats sanitàries. D'una banda, proposa formar el sector alimentari amb la finalitat de fomentar la tendència dels productors d'aliments cap a una oferta saludable; i per una altra, intenta animar a les petites i mitjanes empreses a utilitzar una eina de gestió que els permeti controlar i reduir la quantitat de greixos, sal i sucre dels seus productes, i així poder competir amb les grans multinacionals que tenen més recursos per a això.
Així, el 'Food Pro-fit' és un projecte europeu que "espera poder contribuir a la prevenció de l'obesitat i la sobrecàrrega, així com promoure la innovació alimentària en l'estratègia comercial dels productors de menjars preparades, amb l'objectiu d'oferir productes més sans i, en conseqüència, influir en els hàbits alimentaris dels consumidors".
Finalment, la nota va incidir que la Direcció General de Salut Pública presentarà aquest projecte al Congrés Mundial de Nutrició, que es portarà a terme a Bangkok, del 4 al 9 d'octubre. Així, la Conselleria pretén que les petites i mitjanes empreses "siguin cada vegada més conscients de la importància de produir aliments amb un alt valor nutricional i de la necessitat que es comprometin a oferir-los als consumidors" gràcies a la introducció d'una eina d'autoavaluació i el foment de la cultura de la millora contínua.