El Consell interposa un recurs contenciós contra Es Guix perquè considera que la llicència d'obra és il·legal


Actualizado 9/4/2008 19:24:01 CET

PALMA DE MALLORCA, 9 Abr. (EUROPA PRESS) - -

El Consell de Mallorca ha interposat un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament d'Escorca pel procediment utilitzat en la concessió de llicència d'obra per a la construcció de la urbanització prevista en Es Guix, perquè considera que es tracta d'una llicència "inadequada" i que "no s'ajusta a la legalitat".

Una les principals raons que han portat als serveis jurídics de la Institució a adoptar mesures judicials està en el fet que el projecte d'Es Guix no ha complert amb allò establert a la Llei de Patrimoni Històric de les Illes Balears (1998) que obliga al consistori a disposar d'un informe patrimonial i a passar la Comissió Insular d'Urbanisme abans de fer qualsevol gestió urbanística.

Així ho van donar a conèixer avui en roda de premsa la consellera de Territori, María Lluïsa Dubón, i la consellera de Patrimoni, Joana Lluïsa Mascaró, els qui van apuntar que, en qualsevol cas, Es Guix és una de les zones afectades per la norma cautelar de protecció del territori -aprovada pel Consell el mes de gener passat- que manté paralitzada durant sis mesos qualsevol mena d'actuació urbanística en aquesta emblemàtica zona de la Serra de Tramuntana.

"Legalment l'Ajuntament no pot donar llicències d'obra si no té el vistiplau de la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni del Consell, un procediment que en aquest cas no s'ha complert", va recalcar Dubón, qui alhora va incidir en la "pertorbació" que suposaria la implantació d'un "nou poble" en aquest paratge de la Serra de Tramuntana.

En la trobada amb els mitjans, la consellera del Territori va explicar que l'Ajuntament d'Escorca no va informar al Consell de Mallorca sobre la concessió de la llicència de construcció de la macro-urbanització, que va ser tramitada en el 2006. Aquest desconeixement es va prolongar durant 15 mesos, fins que el 12 de febrer del 2008 l'administració municipal va enviar la documentació que confirma la tramitació de la llicència per urbanitzar la zona.

Una actuació, que segons el parer de Mascaró, respon a "una voluntat d'amagar aquesta llicència al Consell, perquè si hagués opinat segurament no l'hauria aconseguit".

Una vegada rebuda la informació va ser quan els serveis jurídics tècnics dels departaments de Patrimoni i Territori van realitzar una anàlisi de l'expedient, i van determinar que les llicències són "inadequades" i que existeixen "irregularitats diverses" que afecten qüestions "tècniques" relatives "a la dotació de serveis a la zona i als paràmetres urbanístics establerts", entre d'altres.

Per la seva banda, Mascaró es va referir a la reducció de l'edificabilitat prevista en el "poble" projectat en Es Guix, que permet la possibilitat de construir plurifamiliars, amb capacitat per a 171 habitatges que assumirien una població de 771 persones. Sobre aquesta qüestió va aclarir que, amb independència del que determinin els jutjats, la futura modificació del Pla Territorial de Mallorca impedeix la possibilitat de construir plurifamiliars.