Els caçadors demanen que la llicència única de caça s'estengui a totes les comunitats autònomes


Actualizado 24/2/2009 17:55:26 CET

MADRID, 24 Feb. (EUROPA PRESS) -

Els caçadors espanyols van celebrar avui "el primer pas" per a la implantació a Espanya de la Llicència Única de Caça (LUC), tot i que demanen l'acord i participació de totes les comunitats autònomes, després de la reunió mantinguda ahir a Valladolid per la qual representants d'Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana, Aragó, Balears i Castella i Lleó van subscriure un acord per a una llicència única de pesca i caça a partir del 2010.

El secretari general de la Reial Federació Espanyola de Caça (RFEC), Santiago Ballesteros Rodríguez, va aplaudir aquest "primer pas" per arribar a la LUC, tot i que ha assenyalat a Europa Press que és "lamentable" que una reivindicació històrica se solucioni perquè un exministre de Justícia vagi a caçar.

"La posició de la Federació és que ja era hora i mana nassos que hagi hagut de caure en el cep de la llei un ministre, el de Justícia per més inri, per adonar-se que 17 llicències de caça autonòmiques, amb els seus corresponents 17 exàmens, són simplement una barbàrie. Imaginin 17 carnets de conduir. De bojos", ha afirmat Ballesteros.

Així, ha indicat que a Espanya la caça es troba en una situació "caòtica", pel que va voler instar a totes les administracions que posin fi a aquesta situació. "Hi ha una inseguretat jurídica tremenda i inadmissible en un Estat de Dret".

Alhora, ha afirmat que el col·lectiu està indignat, perquè tan sols s'han subscrit a la LUC sis comunitats i no les 17 administracions. "Hi ha hagut un aquelarre autonòmic per acabar descobrint la pólvora: cal unificar les llicències de caça. Diuen que han signat un acord, però no n'hi ha prou, no és suficient. Falten que estiguin altres 11 autonomies", va comentar Ballesteros.

A més, ha explicat que des de fa temps reivindiquen una llicència comuna a Espanya o multillicència, i que diverses vegades han enviat propostes al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), "que ens ha tingut marginats de la presa de decisions". Concretament, en el mes de desembre van enviar al MARM una proposta concreta de llicència, que ahir la van reenviar, sobre com es podria fer i de la manera més fàcil el pagament a les comunitats autònomes. "No tenim cap resposta fins avui i demanem que d'ara endavant ens prenguin en compte", ha apuntat.

REIVINDICACIÓ DE FA UN ANY

Per la seva banda, el president de la Unió Nacional d'Associacions de Caça (UNAC), José Leandro Gutiérrez ha indicat que la seva associació és "promotora" de la LUC i que coincideix amb la RFEC. "Ja portem un any darrere i si s'aconsegueix el tema és molt positiu per a tots els caçadors", ha indicat.

"Conforme se'n vagin modificant les legislacions de les comunitats autònomes es poden anar adherint a la LUC. Però no comprenc perquè no ho han fet totes. És important que es faci una llicència única, així com establir un mecanisme semblant per a totes les comunitats autònomes. És una reivindicació des de fa molt temps, no té sentit que existeixi una llicència per a cada una, és un pas però cal una unificació de les llicències", ha conclòs.