Els hostalers afirmen que hauran de pagar dels seus "teòrics beneficis" el repunt de l'1% a l'IVA

Actualizado: lunes, 15 marzo 2010 15:13

La FEHR homenatjarà a la dona restauradora en el seu XIII Congrés Nacional, que acollirà Palma l'abril


PALMA DE MALLORCA, 15 Mar. (EUROPA PRESS) -

Els empresaris hostalers de tot Espanya hauran de pagar dels seus "teòrics beneficis" el repunt decretat pel Govern de l'1% que experimentarà l'Impost del Valor Afegit (IVA) que aplica aquesta activitat, que actualment és del 7%, pel que es quedarà en un 8%. I que repercutirà en un descens en el consum dels ciutadans, que retallen despeses en aspectes lúdics quan s'eleven els preus.

Així ho ha manifestat avui, en declaracions realitzades als mitjans de comunicació, el president de la Federació Espanyola d'Hostaleria i Restauració (FEHR), José María Rubio, durant la presentació del XIII Congrés Nacional d'Hostaleria, que acollirà Palma de Mallorca entre els dies 12 i 14 d'abril, amb entre 800 i 1.000 assistents. I que serà inaugurat pel secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida, i el president del Govern, Francesc Antich.

Les ponències que s'oferiran al congrés seran relatives al context econòmic actual, a la restauració del futur, al panorama gastronòmic i a l'eficiència energètica, seran presentades al centre de Convencions Meliá Victòria, on també es farà --la segona jornada-- un 'Homenatge Nacional a la Dona Hostalera', un acte que no té precedents i que servirà com reconeixement a la tasca d'aquestes professionals.

Pel que fa a la situació actual del sector hostaler, Rubio ha admès que es veu condicionada per la crisi econòmica, la climatologia adversa al llarg de tot l'hivern, l'amenaça de la prohibició de fumar en els locals d'oci i, especialment, per l'increment de l'IVA, que "va a suposar una penalització per a moltes empreses", entre les quals ha destacat les que dirigeixen la seva activitat a col·lectivitats, que donen servei a col·legis, hospitals, presons i entre d'altres.

Segons ha precisat el president de la FEHR, les companyies hostaleres que treballen amb aquestes institucions i col·lectius "tenen tancats preus fixos per al 2010 i, en alguns casos, també per a 2011". En una situació que es reprodueix en el cas del turisme i que tindrà com a conseqüència que disminueixin uns marges ja per si mateix molt ajustats. A això cap agregar el descens que es preveu en el consum en bars i cafeteries.

Sobre aquesta qüestió, José María Rubio ha afirmat que l'increment de l'impost "ens afectarà segur", perquè, al país que té més bars per habitant del món, els ciutadans deixaran de fer consums que no considerin necessaris. Es tracta d'una idea que la patronal ja va comunicar per carta a la vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, amb la qual espera reunir-se aviat.

SENSE OPTIMISME DAVANT DE LA SETMANA SANTA

En l'hostaleria espanyola "no hi ha optimisme, però tampoc pessimisme" davant de l'arribada de la Setmana Santa, que aquest any se celebra de l'1 al 4 d'abril --a Balears també serà festiu dilluns dia 5--, amb la perspectiva que moltes zones de costa, d'Andalusia i el Llevant peninsular, tenen una "confiança baixíssima" en aquest començament de la temporada, perquè les platges i el litoral s'han vist molt afectats pels temporals.

"Només esperen treballar a les zones d'interior", ha precisat Rubio, i, tot i que "esperem que la temporada turística sigui millor", perquè "no va a haver tanta entossudiment" entre persones ingressos de les quals no s'han vist minvats per la crisi econòmica, sinó que es veuen reforçats per les ofertes. En qualsevol cas, el resultat d'aquest període de vacances sobre el compte de resultats dels establiments "dependrà de la climatologia, apunto el president de l'Associació de Restauració de Mallorca, Antoni Mas.

Cap precisar que, entre els participants al XIII Congrés Nacional d'Hostaleria, destaquen Pedro Subijana, del Restaurant Aquelarre; el president de Comess Group, Manuel Robledo; el del Grup AN, Artemi Nolla; així com el vicepresident de Sol Melià, Sebastià Escarrer, que participaran a la taula de debat 'La restauració del futur: perspectives i desenvolupament', i representin les diverses modalitats que es troben en el sector.